Με εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στην Ουκρανία ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση του με τον Ρουμάνο ομόλογο του Νικολάε Τσιούκα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη στάση της Ρωσίας έκανε λόγο για «κινήσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» και τόνισε ότι Ελλάδα και Ρουμανία καταδικάζουν απερίφραστα τη ρωσική κίνηση στην ανατολική Ουκρανία.

«Ποτέ και κανέναν δεν ευνόησε η βία και η αστάθεια» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας τονίζοντας ότι το ΥΠΕΞ είναι σε διαρκή επιφυλακή προκειμένου να στηρίξει την κοινότητα που η ιστορία της στην περιοχή ξεπερνά τους 20 αιώνες.

Μιλώντας για το ενεργειακό κομμάτι το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή και απρόσκοπτη προμήθεια της ενώ αναφερόμενος στις ανατιμήσεις που πλήττουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα θέσει ζήτημα για μέτρα στήριξης καταναλωτών και επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

«Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επίσης σημείωσε ότι στο θέμα της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης «η συζήτηση γίνεται όλο και πιο επίκαιρη».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Αγώνα του 1821 υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη σπίθα της ανεξαρτησίας άναψε στη βαλκανική χώρα. Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των 2 χωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάφερε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τη Ρουμανία να εισέλθει στο Σύστημα Σέγκεν. Παράλληλα σημείωσε ότι υπήρξαν συζητήσεις με τον Ρουμάνο ομόλογο του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ έστειλε μήνυμα προς την προκλητική στάση της Άγκυρας τονίζοντας ότι είναι κλειστή η πόρτα των απειλών αλλά ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου.

Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους για την ενίσχυση των ελληνο-ρουμανικών σχέσεων, ενώ νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Kλάους Γιοχάνις, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Ρουμανία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση συζητήθηκε η κοινή βούληση των δυο πλευρών για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία και στην ενέργεια, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική ενίσχυσης της συνεργασίας. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

″Στηρίζουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων”

Αμέσως μετά στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Διμερούς Ελληνο-ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου όπου μεταξύ άλλων μίλησε και για την κρίση στην Ουκρανία.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς αφορά όλους μας, αφορά ιδιαίτερα και τη Ρουμανία, μια χώρα η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία. Αφορά ιδιαίτερα και την πατρίδα μας στο βαθμό που έχουμε πάρα πολλούς ελληνικής καταγωγής συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή, ειδικά στη ζώνη της Μαριούπολης. Αφορά όμως ολόκληρο τον κόσμο, διότι καμία αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή πόσο μάλλον από μια χώρα η οποία έχει θέσει το διεθνές δίκαιο στο επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με τα μέλη του Επιμελητηρίου.

Στη συζήτηση που είχε με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στους τρόπους ενίσχυσης και διεύρυνσης της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Ρουμανία, αλλά και της προώθησης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, των ελληνικών κεφαλαίων, των ελληνικών επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται εκτός της πατρίδας μας. Και φυσικά τα Βαλκάνια και ειδικά μία πολύ μεγάλη αγορά, η μεγαλύτερη χώρα των Βαλκανίων, η Ρουμανία, είναι μία αγορά η οποία προφανώς και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τα μέλη του Επιμελητηρίου για την αμέριστη στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε όλες τις προσπάθειες εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων τονίζοντας ότι η Ρουμανία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές της περιοχής.

Σημειώνεται ότι το 2021 ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας και Ρουμανίας παρουσίασε περαιτέρω αύξηση και για πρώτη φορά ξεπέρασε το ποσό των 2 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 2,2 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά επενδυμένα κεφάλαια στη Ρουμανία υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας: τηλεπικοινωνίες, υποδομές, τράπεζες, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, δομικά υλικά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Σεφέρης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές των ελληνο-ρουμανικών οικονομικών σχέσεων.

Πριν από τη συνάντησή του με τους Έλληνες επιχειρηματίες στο Βουκουρέστι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που αποτελεί το παρεκκλήσιο της Ελληνικής Πρεσβείας. Το εκκλησάκι χρονολογείται από το 1899 και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο της πόλης του Βουκουρεστίου.

Στην επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.





ΠΗΓΗ