Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Παρίσι, όπου βρίσκεται για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι – Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919), στο Λούβρο από κοινού με τον Εμμανουέλ Μακρόν, προανήγγειλε ανακοινώσεις για την σχέση Ελλάδας-Γαλλίας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της Αντριάνας Παρασκευοπούλου και του Νίκου Αλιάγα για πιθανή αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα σας ζητούσα λίγο υπομονή. Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Ηλυσίων. Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος Γαλλίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο των συζητήσεων για την υπογραφή αυτής της αμυντικής συμφωνίας, εντάσσεται η αγορά τριών φρεγατών Μπελχάρα, άλλων έξι αεροσκαφών Rafale αλλά και άλλων οπλικών συστημάτων. Το τι θα ισχύσει τελικά αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια του γεύματος που θα έχουν απόψε το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο. Πάντως όλα δείχνουν ότι οι αυριανές ανακοινώσεις θα είναι βαρυσήμαντες, ενώ στο Παρίσι βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού, την υλοποίηση δηλαδή πρότασης που έχει καταθέσει ο Εμμανουέλ Μακρόν. «Είναι ώριμη η πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε πως είναι επιτακτική η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας και την αντίδραση της Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν ευρωτουρκικές και εκτίμησε ότι «η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί κανέναν», σημειώνοντας παράλληλα την στάση της Γαλλίας που έδειξε την απτή στήριξη της στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τους τελευταίους 26 μήνες που η κυβέρνηση του έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας έχει «χτιστεί» ένα πλέγμα συνεργασιών και νέων συμμαχιών ενώ για το θέμα της ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού τους, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπαίνει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία αλλά ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αλλά και για την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι προσβλέπει σε γόνιμη συνεργασία με το νέο Καγκελάριο ενώ ειδικά για το Σύμφωνο Σταθερότητας υποστήριξε ότι χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. «Είναι επιβεβλημένο να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ έκλεισε η συνέντευξη με την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον Εμμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας και τη βοήθεια που πρόσφερε η Γαλλία κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού.  





ΠΗΓΗ