Eurokinissi

Mitsotakis – Petkov

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Σόφια, μετά την εκλογή του Κίριλ Πέτκοφ στην πρωθυπουργία της γειτονικής χώρας, δείγμα της βαρύτητας που δίνουν και οι δύο πλευρές στην περαιτέρω σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων, κάτι που τόνισαν και οι δύο πρωθυπουργοί στις κοινές τους δηλώσεις.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ Μητσοτάκη – Πέτκοφ βρέθηκαν τα ενεργειακά θέματα και κυρίως η ολοκλήρωση του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

«Θέλουμε ο αγωγός τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε στις δηλώσεις του την πρόθεση και των δύο μερών για την ενίσχυση των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων σε πολλαπλά επίπεδα.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της πανδημίας και η ταχεία διάδοση της μετάλλαξης Όμικρον. «Δεν θα είμαστε ασφαλείς στα Βαλκάνια αν δεν πετύχουμε όλες οι χώρες υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα Βαλκάνια, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση οι συγκεκριμένες χώρες να εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, συμπεριλαμβανομένων, ασφαλώς και των σχέσεων καλής γειτονίας και ότι χρειάζεται σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας και την επιθετική της πολιτική, Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η παύση των προκλητικών ενεργειών, όπως και το casus belli –αδιανόητο το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός- με το οποίο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα, είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων και συμπλήρωσε πως στο μεταναστευτικό τα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. «Ελλάδα και Βουλγαρία προστατεύουμε τα σύνορά μας με σεβασμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κίριλ Πέτκοφ σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

 

 





ΠΗΓΗ