Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας πρότεινε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στις 23 Φεβρουαρίου, μετά την κλιμάκωση των πολεμικών ενεργειών της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Εάν εγκριθεί αυτή η πρόταση από το κοινοβούλιο (κάτι που αναμένεται από λεπτό σε λεπτό) η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί σε όλη την Ουκρανία – εκτός από τις περιφέρειες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολέξι Ντανίλοφ, οι περιορισμοί θα διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή:

1. Οι περιορισμοί έκτακτης ανάγκης επιτρέπουν στις αρχές να περιορίσουν προσωρινά τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, με την καθιέρωση απαγόρευσης κυκλοφορίας, τον έλεγχο των εγγράφων ταυτότητας αμάχων και τον περιορισμό της πώλησης όπλων, αλκοόλ και χημικών.

2. Το έργο των πολιτικών κομμάτων και των δημόσιων οργανώσεων μπορεί επίσης να σταματήσει για να διασφαλιστεί η εθνική ασφάλεια και η δημόσια τάξη ή η προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

3. Οι περιορισμοί επιτρέπουν επίσης στην κυβέρνηση να κατασχέσει συστημένα πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά από πολίτες.

4. Η παραγωγή και η διανομή πληροφοριών που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα θα απαγορευτεί. Η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ρυθμίζει το έργο των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και να εισάγει ειδικούς κανόνες για τη μετάδοση πληροφοριών στο διαδίκτυο.

5. Ενδέχεται να απαγορευτεί στους στρατεύσιμους και στους εφέδρους η αλλαγή του τόπου κατοικίας τους χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση – ενημέρωση των αρχών.

πηγή: The Kyiv Independent





ΠΗΓΗ