Το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο πληροφορίες από το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνει λόγο για τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων στο αλιευτικό «Baba Son», μετά από τους πυροβολισμούς από τα μέλη της Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά των τουρκικών ψαράδικων «Baba Son» και «Esila Liya» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών το απόγευμα της Τρίτης.

Η τουρκική πλευρά διαμαρτυρήθηκε για τη «δυσανάλογη χρήση βίας» σε βάρος αλιέων στο Αιγαίο, και τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν οι παρεμβάσεις και η παρενόχληση αλιευτικών σκαφών «κατά παράβαση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο», όπως ισχυρίστηκε.

Η εκδοχή του ελληνικού Λιμενικού

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η εκδοχή που δίνει για το περιστατικό το ελληνικό Λιμενικό, το οποίο κάνει λόγο για απόπειρα εμβολισμού περιπολικού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ από τουρκικό αλιευτικό και απάντηση με προειδοποιητικά πυρά.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού, κατά τις 18.00 εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αλιεύει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου-Οινουσσών.

«Αμεσα πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένως οι προβλεπόμενες συστάσεις, μέσω VHF και δια ζώσης, από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προς το τουρκικό αλιευτικό να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς αποτέλεσμα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το ελληνικό περιπολικό, με σκοπό να το εμβολίσει. Επιπροσθέτως, το πλήρωμα του αλιευτικού πλησιάζοντας το περιπολικό προέβη στη ρίψη διαφόρων βαρέων αντικειμένων (πέτρες κλπ). Κατόπιν αυτών, πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα από το ελληνικό περιπολικό με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα έναντι τουρκικά παράλια.

(με πληροφορίες από Anadolu)





ΠΗΓΗ