urbazon via Getty Images

Portrait of young woman with face mask, passport and ticket standing on airfield.

Οργανισμοί όπως η TUI, αποτελούν βαρόμετρο για την πορεία του τουρισμού, καθώς αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλη μερίδα του λεγόμενου μαζικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κορυφαίος γερμανικός τουριστικός οργανισμός, ήδη έχει πάνω από 1,4 εκατ. προκρατήσεις από τις αρχές Οκτωβρίου 2021, με τις προκρατήσεις για τον χειμώνα 2021/22 και το καλοκαίρι 2022, να αγγίζουν τα 4,1 εκατ. ταξιδιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η TUI, αυτή τη στιγμή, για τον χειμώνα 2021/22, καλύπτει το 60 έως 80% της χωρητικότητας που είχε το 2019. Το 69% έχει ήδη επιτευχθεί στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο 2022, με το 93% του προγράμματος του πρώτου τριμήνου του 2022 να έχει ήδη πωληθεί.

Μάλιστα, οι μέσες τιμές πώλησης είναι αυξημένες κατά 15% τον χειμώνα και κατά 23% το καλοκαίρι, έναντι της χρονιάς προ κορονοϊού, το 2019. 

Σε ολόκληρο το οικονομικό έτος 2021, 5,4 εκατομμύρια επισκέπτες ταξίδεψαν με την TUI. Ο τουρισμός παραμένει μια ισχυρή, αναπτυσσόμενη αγορά, που επωφελείται από τις κοινωνικές τάσεις, διεθνώς: Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, είναι πιο υγιείς, πολλοί έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ένα ταξίδι και κάθε φορά που αίρονται οι περιορισμοί, η ζήτηση αυξάνεται αμέσως. 

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Fritz Joussen, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου TUI, ο όμιλος έκανε ένα ακόμη βήμα για την έξοδο από την κρίση με ένα σχεδόν ισοσκελισμένο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο του 2021. Λόγω της επιτυχούς επανέναρξης του στον τομέα του τουρισμού, η TUI είναι κοντά στο να φτάσει στο νεκρό σημείο όσον αφορά το υποκείμενο EBIT στα -97 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2021. Τα TUI Hotels & Resorts, αλλά και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της TUI στο Κεντρικό (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία) και Δυτικό τμήμα (Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία), ανέφεραν θετικά υποκείμενα τριμηνιαία αποτελέσματα, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Επίσης, ο όμιλος κατάφερε να πετύχει περίπου το 60% της ετήσιας εξοικονόμησης κόστους, από τα 400 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε για το 2023, ενώ σχεδόν τριπλασίασε τα έσοδα από έτος σε έτος, σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Καταλήγοντας, στις 6 Δεκεμβρίου, η TUI διέθετε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομικούς πόρους στη διάθεσή της.





ΠΗΓΗ