Μία ανάσα από την απόκτηση των πρώτων 240 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Bradley από το απόθεμα των ΗΠΑ φέρεται να βρίσκεται η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή κλιμακίου του ΓΕΣ στις ΗΠΑ είναι θέμα χρόνου, με σκοπό να δεσμευτεί ο αριθμός των συγκεκριμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, τον οποίο θα λάβει ο Ελληνικός Στρατός ως δωρεά με την μέθοδο «as is where is», δηλαδή έναντι συμβολικού αντιτίμου και με βασικά έξοδα την μεταφορά.

Και ενώ το αρχικό πλάνο ήταν για την συγκρότηση δύο ταγμάτων, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να παραλάβει περίπου 240 Bradley M2A2, για την συγκρότηση συνολικά 6 ταγμάτων.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, μαζί με τα Marder, θα σημειωθεί πλήρη υποστήριξη των Leo2Hel με την συγκρότηση 7 ταγμάτων ΤΟΜΑ στην πρώτη γραμμή.

Επιτάχυνση για αναβάθμιση των Μ113

Στο τραπέζι βρίσκεται και η αναβάθμιση των Μ113 του Στρατού Ξηράς.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προ ημερών πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ από εκπροσώπους της εταιρείας RAM EUROPE, σχετικά με πρόταση αναβάθμισης των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφορά Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113, γνωστά κι ως «παπάκια».

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι της εταιρείας JOHN COCKERILL DEFENSE προχώρησαν αντίστοιχα σε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ σχετικά με πρόταση αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Leopard – LEO1A5.

M113: Το «παπάκι» του Ελληνικού Στρατού

Το M113 είναι ένα Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ – APC) που βρίσκεται σε υπηρεσία με διάφορες ένοπλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο από το 1960.

Πρόκειται για ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα για την μεταφορά πεζικού, μιας πλήρους ομάδας, που αριθμεί κατά περίπτωση από 6 ως και 10 στρατιώτες. Τα πάνω από 2.400 Μ113 υπηρετούν πάνω από 40 χρόνια στον Ελληνικό Στρατό κι υπάρχουν σε διάφορες εκδόσεις, που καλύπτουν τις ανάγκες πολλών μονάδων.

m113 tank

TOMΠ Μ113 του ελληνικού στρατού

ΓΕΣ/army.gr

Το όχημα έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του σε διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στρατευμάτων, της αναγνώρισης, κρούσης και ως όχημα διοίκησεως στις αρκετά πολλές εκδόσεις και παραλλαγές που έχουν βγει για το όχημα αυτό.

Ισραηλινή πρόταση εκσυγχρονισμού των ΤΟΜΠ Μ113

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έδειξε ότι τα Μ113 με ορισμένες βελτιώσεις αντέχουν στις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις. Χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις στη Γάζα καθώς το ζητούμενο είναι η ασφάλεια του πληρώματος που μεταφέρει. Οι ισραηλινοί έχουν φτιάξει ένα σχετικά χαμηλού κόστους πρόγραμμα αναβάθμισης για τα Μ113 που διαθέτουν, το οποίο είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οι ισραηλινοί έχουν φτιάξει ένα χαμηλού κόστους πακέτο αναβάθμισης για τα Μ113, και μάλιστα έχουν δημιουργήσει και πολλές εκδόσεις.

Για την ακρίβεια στη στόχευση, αλλά και την πρόληψη παράπλευρων ζημιών, κατασκεύασαν και τοποθέτησαν στα «παπάκια» «διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας» – networked precision fire system.





ΠΗΓΗ