Remo Casilli via Reuters

Flags flutter outside a distribution centre, during a strike at Amazon’s logistics operations in Italy, in Passo Corese, Italy March 22, 2021. REUTERS/Remo Casilli

Πρόστιμο ύψους 1,13 δισεκατομμυρίων ευρώ επέβαλαν οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ιταλίας στην Amazon για ”επιβλαβείς” πρακτικές και κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.  

Η Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato, ή AGCM, δήλωσε ότι η Amazon είχε βλάψει ανταγωνιστικούς φορείς στην υπηρεσία logistics ηλεκτρονικού εμπορίου.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Amazon αξιοποίησε τη δεσπόζουσα θέση της για να ενθαρρύνει τους πωλητές στο Amazon.it να χρησιμοποιούν τη δική της υπηρεσία logistics — Fulfillment by Amazon (FBA).

Αυτό έγινε «εις βάρος των υπηρεσιών logistics που προσφέρονται από ανταγωνιστικούς φορείς εκμετάλλευσης, καθώς και για να ενισχύσει τη δική της δεσπόζουσα θέση».

Η AGCM είπε ότι θα επιβάλει διορθωτικά μέτρα που θα υπόκεινται σε έλεγχο από έναν διαχειριστή παρακολούθησης.

Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε ότι «διαφωνεί έντονα» με το πρόστιμο και ότι ο τεχνολογικός γίγαντας σχεδιάζει να ασκήσει έφεση. «Το προτεινόμενο πρόστιμο και τα διορθωτικά μέτρα είναι αδικαιολόγητα και δυσανάλογα», δήλωσε στο CNBC εκπρόσωπος της Amazon.

Η Amazon είπε ότι πάνω από το 50% όλων των ετήσιων πωλήσεων στην πλατφόρμα της στην Ιταλία προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι η επιτυχία τους είναι το κλειδί για το επιχειρηματικό μοντέλο της Amazon.

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν πολλά κανάλια για να πουλήσουν τα προϊόντα τους τόσο online όσο και εκτός σύνδεσης: Η Amazon είναι μόνο μία από αυτές τις επιλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Amazon.

«Επενδύουμε συνεχώς για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη των 18.000 ιταλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κάνουν συναλλαγές μέσω της Amazon και παρέχουμε πολλαπλά εργαλεία στους πωλητές μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαχειρίζονται οι ίδιοι τις αποστολές».

Ο Ruhell Amin, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας μετοχών λιανικής στη William O’Neil + Co, είπε στο CNBC: ”Το πρόστιμο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης που έχουμε δει στην Ευρώπη γύρω από την προσπάθεια ρύθμισης ορισμένων από αυτές τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας”. 

«Αυτή η υπόθεση είναι ενδιαφέρουσα γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε τη δική της έρευνα για αυτήν την πρακτική, αλλά απέκλεισε την Ιταλία από το πεδίο της έρευνας για να επιτρέψει στον αντιμονοπωλιακό επόπτη της Ιταλίας να προχωρήσει με δική της αξία», πρόσθεσε ο Amin. «Τυπικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρκετά ενιαία στην προσέγγισή της».

Αξίζει να σημειωθεί πως τον προηγούμενο μήνα η Amazon έχασε μία δίκη με την οποία αξίωνε να εμποδίσει την ΕΕ και την Ιταλία να διεξάγουν παράλληλες αντιμονοπωλιακές έρευνες σχετικά με τις ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αντιμετωπίζει τους πωλητές στην πλατφόρμα της.

Πηγή: CNBC





ΠΗΓΗ