Δεν πρόκειται να στείλουμε όπλα για τα οποία δεν θα έχουμε μεριμνήσει για την αντικατάστασή τους, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κλείνοντας την ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το ζήτημα της αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ούτε αντιαεροπορικά των νησιών μας, ούτε αντιπλοϊκούς πυραύλους δεν θα δώσουμε, όσο κι αν μας τα ζητάνε, διότι έχουμε μια υπαρκτή απειλή, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Τόνισε μάλιστα εκ νέου ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα που θα αποδυναμώσει την αμυντική διάταξη της χώρας».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα εάν θα στείλουμε άλλα όπλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να στείλουμε τους S-300. Δεν έχουμε καμία διάθεση να στείλουμε τα αντιαεροπορικά που έχουμε ανεπτυγμένα στα νησιά. Θα έρχονται και θα ζητάν συνεχώς. Για να στείλουμε κάτι θα πρέπει να έχουμε μεριμνήσει για την αντικατάσταση του, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Ότι χρειαζόμαστε, ότι είναι χρήσιμο, και κυρίως επιχειρησιακά ενεργό, δεν έχουμε πρόθεση να το αποδεσμεύσουμε».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε επίσης αναφορά στο αίτημα για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που σχετίζονται με την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία αλλά και στο ενδεχόμενο, τέτοια στοιχεία να γίνονται γνωστά από στρατιωτικές πηγές: Δεν δίδουμε τέτοια στοιχεία εξοπλισμού σε ανοιχτές διαδικασίες διότι θα πρέπει να αντιπαρατίθενται με το συνολικό αριθμό του δυναμικού μας είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Δεν πρέπει, ελαφρά τη καρδία, να δημοσιοποιούνται -προς πάσα κατεύθυνση- τέτοια στοιχεία είπε ο υπουργός. «Εάν είναι να αποκαλύψουμε τέτοιες πληροφορίες, ας αρκεστούμε στο σύστημα πληροφόρησης του Ριζοσπάστη. Από μένα δεν θα γίνει τέτοιο πράγμα», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι θα εγείρει θέμα στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, να δουν τι θα κάνουνε με αυτό το «ελβετικό τυρί», που είναι το σύστημα πληροφοριών, που διαρρέουν από τα επιτελεία ή από τις μονάδες σε κάθε επίπεδο. Εξέφρασε μάλιστα την ευχή, να φερθούν, όλοι όσοι ασχολούνται με την Εθνική Άμυνα, «τη δέουσα υπευθυνότητα» έτσι ώστε να μην είναι κάθε πληροφορία προσβάσιμη στον οποιοδήποτε. «Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό…τα στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ειδικότερα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα και Γ. Τσίπρα που σημείωσαν ότι σε άλλες χώρες υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για τον οπλισμό που έστειλαν στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «εγώ δεν είμαι ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας ή ο Λουξεμβούργιος. Όταν βγάζω προς τα έξω αμυντικά στοιχεία, πρέπει να το κάνω με ιδιαίτερη ευθύνη. Όταν λέω ότι δώσαμε x από αυτό το σύστημα και διαθέτουμε ψ, άρα έχουμε το περιθώριο, ακούνε πολλοί. Όχι Ισπανοί και Ολλανδοί. Επιτέλους να αναλάβουμε μια ευθύνη», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Όταν κάποιοι καταλαβαίνουν μόνο τη γλώσσα της ισχύος των όπλων είτε για αντιμετώπιση της εμπλοκής είτε για αποτροπή, οι χώρες που είναι απέναντι στον αναθεωρητισμό πρέπει να κάνουν το ίδιο είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι (οι Έλληνες) είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας, αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και κάνουμε, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο, από αυτό που κάνουν όλοι: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό, ενώ παράλληλα στέλνουμε μήνυμα σε αυτούς που ασπάζονται αυτόν τον αναθεωρητισμό, και λέμε ότι δεν θα περάσει.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε μία βολική και ανώδυνη (μέχρι τώρα) πολιτική αποστάσεων από όλα, (δηλαδή) «να μην μπλέξουμε σε αυτό τον καυγά». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, «όταν έχει πιάσει φωτιά όλο το βουνό, δεν πρέπει να λέμε το σπίτι μας να γλυτώσει και να περιχαρακωθούμε δίπλα σε αυτό, και να βλέπουμε τη φωτιά να μαίνεται και να κατεβαίνει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ





ΠΗΓΗ