Με αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία και τις τιμές του φυσικού αερίου, ξεκίνησε το μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και η λύση πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή». Όπως είπε ο κ. Οικονόμου οι ανατιμήσεις στην ενέργεια θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες, όπου και αναμένεται να συζητηθεί και το «Σχέδιο Έξι Σημείων» που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο, ο Γιάννης Οικονόμου εστίασε στο πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα ανακοινωθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι πρόκειται για στοχευμένα μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να καλύψει όλο το ποσό των αυξήσεων. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα όσα υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η διατίμηση θα οδηγούσε σε απομόνωση τη χώρα, ότι έκλεισαν λιγνιτικές μονάδες που είχαν κορεσθεί και που είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να κλείσουν, ενώ σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και τη μείωση που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι ο ΕΦΚ καλύπτει μεγάλο μέρος των δημοσίων εσόδων, άρα θα πρέπει να αναπληρωθεί το ποσό που θα λείψει από μία πιθανή μείωση του.

«Εκτός τόπου και χρόνου τα σενάρια πρόωρων εκλογών»

Ερωτώμενος για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και τις αυξήσεις στην ενέργεια, κάτι που «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι πρόκειται για «προβλέψεις εκτός τόπου και χρόνου» και ότι μέλημα του πρωθυπουργού είναι να λαμβάνονται αποφάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση των δυσμενών εξελίξεων. Σε ερώτηση πάντως για την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Οικονόμου δεν ήταν απόλυτος ότι δεν θα αλλάξει –κάτι που έκανε πριν από λίγες εβδομάδες- και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «οποιαδήποτε συζήτηση περί εκλογών αυτή τη στιγμή είναι εκτός τόπου και χρόνου».

«Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις»

Σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «έχουμε θέσει στο πλαίσιο με το οποίο προσέρχεται ο πρωθυπουργός στο γεύμα με τον κ. Ερντογάν. Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Είναι σαφές ότι και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουμε μία σειρά από κοινές προκλήσεις».





ΠΗΓΗ