Milos Bicanski via Getty Images

Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των πολιτών 60 -64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας και των ευπαθών ομάδων, έως το Πάσχα. Εφόσον συμβεί αυτό, θα μειωθεί η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα έχει δημιουργηθεί το πρώτο τείχος ανοσίας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Επίσης,  από σήμερα  λειτουργούν τμήματα των δύο mega εμβολιαστικών κέντρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με άμεση δυνατότητα 2.400 και 1.000 ημερήσιων εμβολιασμών αντίστοιχα, και πολύ περισσότερων στην πορεία», ανέφερε ο κ. Ταραντίλης, ο οποίος διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης «Ελευθερία» θα καθοριστεί από τα εμβόλια που θα παραλαμβάνει η χώρα.

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η εικόνα της χώρας είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τόνισε την σημασία εφαρμογής των μέτρων προστασίας.

«Διαπιστώνεται ταυτόχρονα, ότι η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους συμπολίτες μας με τη μεγαλύτερη κινητικότητα.  Γι’ αυτό ακριβώς, εντείνονται οι έλεγχοι στις μετακινήσεις και  στους χώρους εργασίας», συμπλήρωσε ο κ. Ταραντίλης, ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα στο ergasia.testing.gov.gr στην οποία οι επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων, θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους για να κάνουν -εφόσον το επιθυμούν-  δωρεάν rapid test  μέχρι και 2 φορές το μήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει στο δημόσιο διάλογο το θέμα της χρήσης δύο μασκών από τους πολίτες, με στόχο την καλύτερη προστασία τους και επανέλαβε την κυβερνητική θέση, σύμφωνα με την οποία οι ειδικοί θα εισηγούνται και η κυβέρνηση θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Επίσης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους πληττόμενους.

Ο κ. Ταραντίλης ρωτήθηκε και για το θέμα της κακοκαιρίας και του κλεισίματος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά και ότι προτεραιότητα της είναι η ασφάλεια των πολιτών.

«Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αποτροπή και την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από την κακοκαιρία. Πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις και αναπτύσσονται όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους», διευκρίνισε ο Χρήστος Ταραντίλης.

 





ΠΗΓΗ