Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, διοργάνωσε την Ετήσια Συνεδρίαση ( Annual Meeting ) των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εγκληματολογικών Ινστιτούτων (ENFSI).

Η Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν 83 άτομα από 39 χώρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων Διευθυντές Εγκληματολογικών Ινστιτούτων και Υπηρεσιών των Χωρών τους.

Την έναρξη της Συνεδρίασης πραγματοποίησε ως εκπρόσωπος της διοργανώτριας Χώρας και Αντιπρόεδρος του ENFSI, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος (ε.κ.) Δρ. Πηνελόπη Μηνιάτη.

Σκοπός της Ετήσιας Συνεδρίασης ήταν:

  •  η στοχοθεσία και η λήψη αποφάσεων για το μέλλον του Δικτύου,

  •  ο απολογισμός των δράσεων που έλαβαν χώρα,

  •  η ενημέρωση για τα τρέχοντα και μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα, καθώς και

  •  η συνεργασία του Δικτύου με Ευρωπαϊκούς Φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το EJTN (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατάρτισης Δικαστικών) και η CEPOL (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάρτιση των στελεχών των Αρχών Επιβολής του Νόμου – Law Enforcement Authorities ).

Στο τέλος της Συνεδρίασης, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ανέλαβε την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εγκληματολογικών Ινστιτούτων – ENFSI για την επερχόμενη διετία 2021-2023, όπως προβλέπεται βάση του καταστατικού, κατόπιν της εκλογής της ως Αντιπροέδρου του εν λόγω Φορέα το 2019.

Ο συγκεκριμένος θεσμός ανατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, θα έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαμόρφωση δράσεων και πολιτικών στους τομείς της εφαρμοσμένης εγκληματολογίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εγκληματολογικών Ινστιτούτων – ENFSI με τις 17 υποομάδες Εργασίας και τις 2 Διαρκείς Επιτροπές για θέματα Ποιότητας και Έρευνας, αποτελεί το κύριο συμβουλευτικό όργανο (αποκλειστικό συνομιλητή) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα εφαρμοσμένης εγκληματολογίας ( monopoly status ), ενώ αντιπροσωπεύει 73 Εγκληματολογικές Υπηρεσίες / Ινστιτούτα από 39 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

http://www.astynomia.gr/images/stories//2021/photos2021/28052021dee001.jpg



ΠΗΓΗ