Οργανωμένο κύκλωμα που διακινούσε συστηματικά παράτυπους μετανάστες από την Αίγυπτο και τη Λιβύη προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξάρθρωσε η αστυνομία, σε συνεργασία με το λιμενικό. Συνελήφθησαν συνολικά πέντε αλλοδαποί, ηλικίας από 28 έως 40 ετών, μεταξύ αυτών κι ένας έγκλειστος σε φυλακή, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα δύο άτομα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν προχθές, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, νότια της Κρήτης εντοπίστηκε πλοιάριο που μετέφερε παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι περισυλλέχθηκαν από παραπλέον πλοίο και παρελήφθησαν από τις λιμενικές αρχές. Μεταξύ αυτών εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί ηλικίας 28 και 31 ετών ως οι διακινητές.

Από την έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου και τον Λιμενικό Σταθμό Αγίας Γαλήνης, εντοπίστηκε και συνελήφθη και 40χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μαζί με τον 28χρονο και τον 31χρονο, είχαν ενταχθεί σε κύκλωμα διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, το οποίο διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου, ενώ δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το 2016, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Συγκεκριμένα, το κύκλωμα δρούσε στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την Αίγυπτο και τη Λιβύη, χρησιμοποιώντας την Κρήτη ως ενδιάμεσο σταθμό για την περαιτέρω προώθησή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οργάνωση αποτελούνταν από δύο «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων στη Λιβύη και στην Κρήτη. Οι δράσεις κάθε πυρήνα αφορούσαν – κατά περίπτωση – την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη και μεταφορά τους, καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων για την παράνομη διακίνησή τους.

Τα μέλη του πυρήνα της Λιβύης προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους μετέφεραν στην Κρήτη.

Με τη σειρά τους, τα μέλη του πυρήνα της Κρήτης αναλάμβαναν τον εντοπισμό κατάλληλου σημείου προσέγγισης του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες από τη Λιβύη και την περεταίρω διαχείρισή τους για τη μετάβασή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε από 2.000 δολάρια.

Με δικογραφία σε βάρος τους – κατά περίπτωση – για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς παράτυπων μεταναστών, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.



ΠΗΓΗ