Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης ήταν το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα Μητσοτάκη – Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, καθώς την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε το ταξίδι του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επειδή βρέθηκε θετικός σε τεστ για τον κορονοϊό.

Μιλώντας για την έγκριση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μετά την προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η σωστή προετοιμασία οδήγησε στην έγκριση της 1ης χρηματοδοτικής δόσης ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ξεκινούν μεγάλα έργα που θα την υποστηρίξουν και θα χρηματοδοτηθούν απ’ αυτήν. Έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού, σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας και σε πολλούς κλάδους, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιακή μετάβαση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχική συζήτηση που είχε με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία σημειώνοντας ότι αποτελεί απειλή της πορείας ανάκαμψης όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της ενεργειακής κρίσης που οδηγεί σε μεγάλες ανατιμήσεις, εξηγώντας ότι «κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη από την έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής». Για αυτόν το λόγο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «είναι απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας αλλά και όλων των ευρωπαίων πολιτών, των νοικοκυριών που μετά την πανδημία πολιορκούνται από διεθνείς ανατιμήσεις. Και σε αυτή την περίοδο οι αποφάσεις μας πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα που να αντανακλούν πραγματικές ανάγκες και ρεαλιστικές δυνατότητες. Αυτά τα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις».

Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα ξαναέρθει αντιμέτωπη με τη Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας «το οποίο θα πρέπει πια να λάβει υπόψη του αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις, την πράσινη, την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και την ανάγκη να θωρακιστούμε αμυντικά, γιατί οι στόχοι του μέλλοντος πρέπει να εδράζονται στις γεωπολιτικές συνθήκες του παρόντος».





ΠΗΓΗ