Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», την οποία διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ξεκαθάρισε ότι δεν κλείνουν οικονομία και κοινωνία.

«Χθες έγιναν από τον Υπουργό σχετικές ανακοινώσεις που προσαρμόζουν τη ζωή μας στη νέα πραγματικότητα και όλες τους υπηρετούν τρεις αρχές:

Πρώτον, από τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.

Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν θα χάσουν τα δικαιώματα τα οποία απέκτησαν ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της πολιτείας.

Και τρίτον, όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ, ώστε να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους».

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν, καθώς όπως είπε η υγειονομική κρίση έχει πλέον μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους.

«Θα ζητήσω και πάλι απ’ αυτούς που το σκέφτονται να εμβολιαστούν για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες που θα μπορούσαμε να προλάβουμε και να μειωθεί η πίεση από νοσοκομεία και να ξεφύγουμε επιτέλους από τη περιπέτεια αυτή. Έτσι θα χτίσουμε τελικά ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας με στόχο να μη νοσούν οι πολίτες και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όσους έχουν κλείσει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση να κάνουν και την τρίτη. «Πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί σε ηλικιωμένους. Να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της τρίτης δόσης. Γιατί γνωρίζουμε πια ότι το τείχος ανοσίας αρχίζει μετά το 6μηνο να παρουσιάζει ρωγμές. Ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί είναι η τρίτη δόση που θα ανοίξει για τον πληθυσμό από την Παρασκευή. Ενθαρρύνουμε και ζητάμε να κάνει τη τρίτη δόση το συντομότερο όποιος έχει συμπληρώσει 6μηνο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσμα και στα πολιτικά κόμματα όμως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να ακούσουν τις συμβουλές της επιστήμης και να μη κομματικοποιούν άσκοπα τη μεγάλη εθνική μάχη. «Να μη διαρραγεί το εθνικό μέτωπο της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας. Έχει μεγάλη σημασία αυτό για το τέταρτο κύμα και ακόμα μεγαλύτερη για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τη κοινωνία στη σημασία της πρόληψης που μπορεί να σώσει ζωές», είπε συγκεκριμένα ενώ νωρίτερα είχε αναφερθεί στις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την πανδημία. 

«Επιτρέψτε μου να πω κιόλας ότι η πανδημία Covid ανέδειξε τη μεγάλη δυναμική που δυστυχώς έχουν οι θεωρίες συνομωσίας, οι αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις και οι φήμες οι οποίες με πολύ μεγάλη ταχύτητα αναπαράγονται, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά συνέπεια, η αξιοπιστία του πομπού όταν μιλάμε για πολιτικές δημόσιας υγείας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και εκεί είναι που χρειαζόμαστε πρώτα και πάνω από όλα την αρωγή της επιστημονικής κοινότητας αλλά και την πολιτική και κομματική ενότητα σε πολιτικές που θεωρώ ότι είναι απολύτως αυτονόητες, απαραίτητες πια, να επιβληθούν στη χώρα μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην ημερίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το θέμα της αποκτά «μία τραγική επικαιρότητα κυρίως όμως αποκτά και επείγοντα χαρακτήρα» ενώ τόνισε ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης Γεννηματά. Θα αφορά σε πρώτη φάση γυναίκες ηλικίας από 50-69 ετών που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης». Πρόσθεσε ότι από τις αρχές του 2022 αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές όσο και για καρδιολογικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για αιτίες που προκαλούν χιλιάδες πρόωρους θανάτους, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με έγκαιρη διάγνωση και μ′ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

 





ΠΗΓΗ