Το βασικό θέμα της ατζέντας στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ήταν το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου και ο στρατηγικός του χαρακτήρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτή που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο είναι πολύ σημαντικές. Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου η Ε.Ε. μπορεί σταδιακά να εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και η Ελλάδα να αποτελέσει τη γέφυρα της Ευρώπης με την Αφρική».

Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν απόλυτη προτεραιότητα την υλοποίηση του εγχειρήματος, την παρακολούθηση του οποίου θα αναλάβουν προσωπικά τα επιτελεία τους ενώ συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκομένων με τη συμμετοχή των δύο ηγετών.

Θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η προστιθέμενη αξία του ελληνοαιγυπτιακού εγχειρήματος και της συνεργασίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο δεν αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά το ευρύτερο πνεύμα συνεργασίας για το κλίμα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα που αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών. Εκτός από την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις διμερείς πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις, για τις εξελίξεις στη Λιβύη και για τις σχέσεις ΕΕ- Αιγύπτου, με τον Πρόεδρο της αφρικανικής χώρας να εκφράζει την εκτίμησή του για τη συνδρομή που παρέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος σε αυτή την κατεύθυνση.





ΠΗΓΗ