Ένα ακόμα έργο για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μας, προχώρησε βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης του έργου που αφορά στην εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης (ETCS) στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη (70 χλμ.) και την αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες της σηματοδότησης, τιμήματος 40.973.034,12 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η «ΕΝΩΣΗ ΑΒΑΞ – ALSTOM». Η επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή του έργου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την ανοικτή διαδικασία του άρθρου 264 του ν. 4412/2016 και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο αυτό.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά σε μια σειρά από εργασίες, όπως:

– εγκατάσταση νέου συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης ηλεκτρονικού τύπου, που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα με ηλεκτρονόμους

– εγκατάσταση παρατρόχιου συστήματος ETCS L1 σε όλο το τμήμα

– σηματοτεχνική εξασφάλιση της πλευρικής προστασίας της ανοικτής γραμμής του τμήματος Πολύκαστρο – Παιονία – Ειδομένη

– αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς με νέες, σε εντοπισμένους σταθμούς του τμήματος, για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος σηματοδότησης

– εγκατάσταση 4 νέων αλλαγών τροχιάς και κατασκευή έργων επιδομής νέας παρακαμπτηρίου γραμμής, μήκους 2,275 χιλιομέτρων περίπου, στην περιοχή του Μικρού Δάσους

– εγκατάσταση ηλεκτρικής θέρμανσης αλλαγών τροχιάς στους σταθμούς του εν λόγω τμήματος

– εγκατάσταση παθητικού δικτύου οπτικών ινών, για τη μετάδοση των δεδομένων σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης, καθώς και δικτύου τηλεπικοινωνιών, για τις ανάγκες φωνητικών επικοινωνιών

– εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στη νέα παρακαμπτήριο στην περιοχή του Μικρού Δάσους

Σημειώνεται ότι η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 36 μήνες, ενώ προβλέπεται πρόσθετη 36μηνη περίοδος υποχρεωτικής συντήρησης μετά την αποπεράτωση.

Η Alstom θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, παράδοση, εγκατάσταση, δοκιμή και λειτουργία του Συστήματος Γραμμής ETCS Επιπέδου 1 «Atlas 100», της τεχνολογίας ηλεκτρονικής σύμπλεξης (Smartlock 400 + MooN), την αντικατάσταση του εσωτερικού και εξωτερικού εξοπλισμού (μετρητές αξόνων, μηχανήματα σημείων, σήματα), καθώς και την εγκατάσταση της ψηφιακής λύσης ελέγχου της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας «Iconis» στη Θεσσαλονίκη, τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο σιδηροδρομικό κόμβο της χώρας.

Η εκσυγχρονισμένη γραμμή θα επιτρέπει την κυκλοφορία επιβατικών αμαξοστοιχιών με ταχύτητα που φτάνει τα 160 χλμ./ώρα.

«Η ΕΡΓΟΣΕ προχωρά με ταχείς ρυθμούς την ολοκλήρωση υποδομών που αναβαθμίζουν σημαντικά το σιδηροδρομικό δίκτυο», επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης.

Η εν λόγω γραμμή αποτελεί μέρος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Βουδαπέστη, διασχίζοντας τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Ουγγαρία – ένα σιδηροδρομικό τμήμα που είναι παραδοσιακά γνωστό ως ένας από τους κύριους εμπορευματικούς διαδρόμους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το ETCS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Τρένων) αποτελεί τη συνιστώσα σηματοδότησης και ελέγχου του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS), εξασφαλίζοντας διαλειτουργικότητα και διασυνοριακές λειτουργίες, αυξημένη χωρητικότητα, καθώς και μεγαλύτερη ασφάλεια και απόδοση για τους επιβάτες.

Η Alstom διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 120 έργα σηματοδότησης ETCS σε κύριες γραμμές παγκοσμίως.

Με συνεχή παρουσία στην Ελλάδα για πάνω από 40 χρόνια, η Alstom έχει συμμετάσχει με επιτυχία στα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα υποδομών μεταφορών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής των Γραμμών 2 & 3 του Μετρό της Αθήνας, του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας και της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά. Επιπλέον, η Alstom είναι ο πάροχος των τελευταίας γενιάς τραμ Citadis X05 για την Αθήνα.

Τον Ιούνιο του 2021, η εταιρεία υπέγραψε τη σύμβαση για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα ετοιμοπαράδοτα έργα στην Ευρώπη.





ΠΗΓΗ