Μεγάλο ενδιαφέρον πρόκειται να έχει η νέα, υβριδική έκδοση του Nissan Juke, η οποία έρχεται να πλαισιώσει τη μοναδική έκδοση που υπήρχε μέχρι τώρα, με κινητήρα 1.0lt – 114hp.

Το νέο υβριδικό σύστημα είναι δοκιμασμένο στο Captur της Renault, η οποία είναι μέλος της συμμαχίας Renault – Nissan – Mitsubishi. Προσφέρει αφενός περισσότερη ισχύ και αφετέρου δυνατότητα οδήγησης αμιγώς ηλεκτρικά, κατά περίπτωση, και βέβαια πιο οικονομικά και με μικρότερες εκπομπές ρύπων.

Η νέα έκδοση αποτελεί μια ακόμη κίνηση της Nissan προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό των μοντέλων της, το 2023.

Με λίγες σχεδιαστικές αλλαγές, αυτό που ενδιαφέρει πολύ είναι το κινητήριο σύνολο. Το υβριδικό σύστημα του Juke συνδυάζει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης 1.6 lt ισχύος 94 ίππων (69 kW) και 148 Nm ροπής, με έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 49 ίππους (36 kW) και 205 Nm ροπής, μια μίζα/γεννήτρια υψηλής τάσης 15 kW, έναν μετατροπέα, μια υδρόψυκτη μπαταρία 1,2 kWh, και ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Ειδικά το κιβώτιο ταχυτήτων χρησιμοποιεί συμπλέκτες σκύλου αντί για συμβατικούς συχρονισμένους δακτυλίους, για να αλλάζει τις 4 ταχύτητες «ICE» (του κινητήρα εσωτερικής καύσης) και τις 2 ταχύτητες «EV» (του ηλεκτρικού μοτέρ). Επιπλέον, για τη μείωση της τριβής, αυτό το κιβώτιο ταχυτήτων δεν χρησιμοποιεί συμπλέκτη.

Όλες οι εκκινήσεις του οχήματος είναι αμιγώς ηλεκτρικές και οι 2 κινητήρες EV χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για τον συγχρονισμό των ταχυτήτων, παρέχοντας μια ομαλή, συνδεδεμένη και γρήγορη επιτάχυνση.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Nissan, σε αστική οδήγηση το JUKE Hybrid μπορεί να κινηθεί έως και 80% σε λειτουργία EV, δηλαδή ηλεκτρικά. Μάλιστα, εκκινεί 100% ηλεκτρικά και μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 55 χλμ./ώρα σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία.

Επίσης, εφόσον η μπαταρία είναι φορτισμένη, ο οδηγός μπορεί μέσω διακόπτη να γυρίσει σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, σε κατοικημένες περιοχές, σχολεία, χώρους στάθμευσης ή στο έντονο κυκλοφοριακό.

Παράλληλα, στο ρολάρισμα ή στο φρενάρισμα, το σύστημα μαζεύει ενέργεια στην μπαταρία, την οποία αξιοποιεί κατά το δοκούν.

Επιπλέον, για καλύτερη διαχείριση του συστήματος, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις λειτουργίες Eco/Normal/Sport, που μεταβάλλουν το σύστημα διεύθυνσης, τη λειτουργία του κλιματισμού και την απόκριση του πεντάλ γκαζιού.

Στη λειτουργία Sport, για παράδειγμα, η αναγέννηση κατά το φρενάρισμα έχει ρυθμιστεί σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ηλεκτρική ισχύς για αποτελεσματική επιτάχυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως και στο αμιγώς ηλεκτρικό LEAF, και το JUKE Hybrid είναι εξοπλισμένο με το σύστημα e-Pedal που όταν το πόδι σηκωθεί από το γκάζι, εφαρμόζει μέτριο φρενάρισμα (έως 0,15 g) και επιβραδύνει το JUKE. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται μια ομαλή και ξεκούραστη εμπειρία οδήγησης, ενώ μεγιστοποιούνται οι ευκαιρίες αναγέννησης της υβριδικής μπαταρίας, βελτιώνοντας περαιτέρω την εμπειρία EV.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nissan, το υβριδικό σύστημα κίνησης παρέχει 25% περισσότερη ισχύ από το χιλιάρι μοτέρ, μικρότερη κατανάλωση καυσίμου έως και 40% στον αστικό κύκλο και έως και 20% στον αντίστοιχο μικτό.
Σχεδιαστικά, προσοχή δόθηκε στην αεροδυναμική, με κυψελοειδή μάσκα που φέρει και κλείστρο, με βελτίωση του κάτω τμήματος του προφυλακτήρα για καλύτερη ροή αέρα, με πίσω αεροτομή τοποθετημένη πάνω από το παρμπρίζ, με σπόιλερ ελαστικών, κάλυμμα στον πίσω άξονα και νέες δίχρωμες ζάντες αλουμινίου 17 και 19 ιντσών.

Στην καμπίνα προστέθηκαν ενδείξεις για τη λειτουργία του υβριδικού συστήματος, με τη βελόνα να κινείται μεταξύ «charge», όταν υπάρχει αναγέννηση ενέργειας, μέσω «eco» όταν η πρόωση είναι ηλεκτρική και «power» όταν συνδυάζονται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης και ο ηλεκτροκινητήρας. Στο κάτω μέρος του αριστερού καντράν, υπάρχει ένας μετρητής που δείχνει την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας.

Η οπτική αναπαράσταση της ροής ισχύος εμφανίζεται στην οθόνη 7 ιντσών του πίνακα οργάνων, ενώ το κουμπί για το e-Pedal βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα, πίσω από το κουμπί του ηλεκτρικού χειρόφρενου, και το κουμπί για την ενεργοποίηση της λειτουργίας EV ανάμεσα στους δύο κεντρικούς αεραγωγούς.
Καταλήγοντας, το πορτ-μπαγκάζ μειώθηκε κατά 68 λίτρα, λόγω της μπαταρίας, στα 354 λίτρα, ικανά για μεταφορά αποσκευών τριών ατόμων. Ο χώρος μεγιστοποιείται με την αναδίπλωση των καθισμάτων.

Εν αναμονή για την άφιξή του στην Ελλάδα, προς το καλοκαίρι.





ΠΗΓΗ