Λίγες ημέρες αφότου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία οι υποψήφιοι οδηγοί θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε πρακτική εκπαίδευση τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων, ώστε να περιοριστούν τα γνωστά φαινόμενα με οδηγούς να κάθονται με «σταυρωμένα τα χέρια» και να περιμένουν βοήθεια, ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπέγραψε και απόφαση, σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα (π.χ. χιονοκουβέρτες ελαστικών), εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά, όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Τα ειδικά ελαστικά είναι αυτά που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

α. Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.

β. Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους και

γ. Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.





ΠΗΓΗ