Μπορεί το μετρό να είναι υπόγειο, ωστόσο επιφανειακά υπάρχουν ασφαλώς παρεμβάσεις, κυρίως κατά την περίοδο των εργασιών και λιγότερο την περίοδο της λειτουργίας, αφού μόνο οι γνωστές σκάλες εισόδου και τα ασανσέρ είναι αυτά που καταλαμβάνουν χώρο.

Στην Αθήνα, τα έργα για τη Γραμμή 4 του μετρό, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που γίνεται στη χώρα μας, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, έχουν ήδη ξεκινήσει, με τα εργοτάξια να έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία, ορατά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Την Πέμπτη, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Υπουργείου, του Δήμου Αθηναίων, της Αττικό Μετρό ΑΕ και της Ανάπλασης Αθήνας ΑΕ, με το οποίο καθορίζονται κοινές δράσεις κατά την κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό.

Ουσιαστικά, υπάρχουν επτά δεσμεύσεις εκ μέρους του Υπουργείου:

  1. Ταχύτητα εργασιών, συνεργασία χωρίς εγωισμούς και «μπαλάκι ευθυνών».
  2. Συνολικά πάνω από 1.300 μεταφυτεύσεις και 2.700 νέα δέντρα.
  3. Τα εργοτάξια να είναι όσο πιο περιορισμένα τοπικά και αναβαθμισμένα αισθητικά.
  4. Να υπάρχει πρόνοια για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και έγκαιρη ενημέρωση.
  5. Να προφυλάσσονται με τη μέγιστη προσοχή τα έργα τέχνης και πολιτισμού της πόλης.
  6. Κάθε σταθμός που ολοκληρώνεται, να σημαίνει και ανάπλαση της περιοχής. Με νέο αστικό εξοπλισμό, νέο ηλεκτροφωτισμό, πράσινο.
  7. Να παραδοθεί ένα έργο σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον και απόλυτα λειτουργικό, που πραγματικά θα αλλάξει τη ζωή στην πόλη.

Η Γραμμή 4 έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας και γι’ αυτό προβλέπεται η κατασκευή νέων σταθμών σε κομβικά σημεία του κέντρου, όπως είναι τα Εξάρχεια ή το Κολωνάκι.

Πρακτικά, σε 8 χρόνια, όταν πραγματοποιηθεί το πρώτο δρομολόγιο, αυτό θα σημαίνει: 340.000 επιβάτες, 53.000 λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο, 1.216 μεγαβατώρες εξοικονόμηση ενέργειας και 318 τόνοι λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρώτο τμήμα του έργου, του οποίου η κατασκευή έχει ξεκινήσει, έχει μήκος 13 χιλιόμετρα. Από το άλσος Βεΐκου, πηγαίνει στην Κυψέλη, τα Δικαστήρια, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, τον Ευαγγελισμό, την Καισαριανή, την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και καταλήγει στο Γουδή. Με 15 νέους σταθμούς, σε τέσσερις Δήμους.

Οι 7 από αυτούς τους 15 σταθμούς -και μάλιστα αυτοί που είναι στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές- βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων. Εξ ου λοιπόν και κρίθηκε αναγκαίο το μνημόνιο συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, το ύψος της χρηματοδότησης του μνημονίου είναι περίπου 7 εκατ. ευρώ και οι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΏΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΏΝ – ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Για τον σταθμό «Ευαγγελισμός», ο υπουργός είπε ότι «είναι πολύ σημαντικός και ο σχεδιασμός που έχουμε προχωράει κανονικά. Πρόκειται για σταθμό μετεπιβίβασης και εκεί θα συναντηθούν, στην ουσία, δυο γραμμές», ενώ ηια τον «Εξάρχεια» επισήμανε ότι «από την πλευρά μας, ήδη έχουμε κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις και συνεπώς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε ότι «έχουμε προβλέψει αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για κάθε πλατεία (Κυψέλης, Εξαρχείων, Κολωνακίου) όπου θα δημιουργηθεί νέος σταθμός του ΜΕΤΡΟ. Μιλάμε για τα εμβληματικά σημεία της πόλης των Αθηνών, τις πλατείες με ιστορία, με πολιτιστικό και κοινωνικό ειδικό βάρος».

«Επομένως θέλουμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο όχι μόνο του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος», ενώ για τον έλεγχο των χρήσεων γης στους χωροθετημένους σταθμούς, τόνισε ότι: «είμαστε σε επαφή με το Πολυτεχνείο προκειμένου να υπάρξει μια μελέτη, η οποία θα λάβει υπόψη όχι μόνο τον συγκοινωνιακό αντίκτυπο, αλλά και τον πολεοδομικό και τον χωροταξικό αντίκτυπο των σταθμών. Η θέση του Δήμου Αθηναίων είναι υπέρ των μικτών χρήσεων».





ΠΗΓΗ