Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου BP και Shell απέφυγαν να προσφέρουν φορτία ντίζελ στην αγορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσαν (Πέμπτη 10 Μαρτίου) δύο εκπρόσωποι μεγάλων εμπορικών εταιρειών με άμεση γνώση του θέματος, φοβούμενοι τις διαφαινόμενες ελλείψεις στη Γερμανία.

Η κίνηση αντανακλά ευρύτερους φόβους για τον περιορισμό της προσφοράς στα καύσιμα, που πλανώνται σε όλη την Ευρώπη. Η Ένωση καυσίμων και ενέργειας της Γερμανίας σημείωσε ότι ο εγχώριος εφοδιασμός μπορεί να συνεχιστεί επί του παρόντος, αλλά οι προμήθειες ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης γίνονται όλο και πιο δυσεύρετες.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής ντίζελ στην Ευρώπη και αντιπροσώπευε το 58% των εισαγωγών ντίζελ και πετρελαίου συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά το 2021, ανέφερε η εταιρεία ανάλυσης Vortexa.

Ένας από τους δύο εκπροσώπους εμπορικών εταιρειών είπε ακόμη, ότι οι προμήθειες ντίζελ της Γερμανίας ήταν περιορισμένες ακόμη και χωρίς τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.

«Τα φώτα δεν θα σβήσουν, αλλά οι τιμές είναι εξαιρετικά υψηλές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η απότομη εκτόξευση των τιμών δεν παρατηρείται μόνο στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από το γράφημα παραπάνω. Στις ΗΠΑ η τιμή της βενζίνης ξεπέρασε τα 4 δολάρια / γαλόνι, προκαλώντας σοκ στους καταναλωτές.

Η BP και η Shell ήταν ενεργές, συνεχίζοντας την προσφορά προϊόντων ντίζελ τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες διακρατούν αντί να πωλούν, δήλωσαν και οι δύο γνώστες της πετρελαϊκής αγοράς.

Πηγή από την Shell ανέφερε ότι η εταιρεία απέχει πολύ από ένα σενάριο έλλειψης των προϊόντων της, αλλά οι όγκοι που διακινούνται θα είναι πιο περιορισμένοι.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η εταιρεία «έστειλε ειδοποιήσεις σε Γερμανούς πελάτες με τις οποίες τους προετοίμαζε για χαμηλότερους όγκους στην βενζίνη, στο ντίζελ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και σε λιπαντικά».

Η Shell επιβεβαίωσε ωστόσο, ότι θα σταματήσει αμέσως τις εμπορικές συναλλαγές για ρωσικό αργό και θα καταργήσει σταδιακά άλλες δραστηριότητές της που συνεχίζονται στην Ρωσία, αφού αντιμετώπισε αντιδράσεις για αυτό το θέμα την περασμένη εβδομάδα.

Η BP δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Καμπανάκια πληθωρισμού – ρεκόρ σε ΕΕ και ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό την Πέμπτη (10 Μαρτίου 2022), ενώ μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πιθανό να διατηρήσει υψηλές τιμές στα εμπορεύματα, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την ικανότητα των επιχειρήσεων να επενδύσουν.

Η ΕΚΤ βλέπει τώρα τον πληθωρισμό πάνω από το διπλάσιο του αρχικού στόχου (ήταν 2% για φέτος), με την αύξηση των τιμών να διατηρείται και το επόμενο έτος, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι κατά μέσο όρο 5,1% φέτος, πάνω από το 3,2% που προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, ενώ το 2023, στο 2,1%, πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη 1,8%.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας «θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό μέσω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων, της διακοπής του διεθνούς εμπορίου και της ασθενέστερης εμπιστοσύνης», προειδοποίησε η Λαγκάρντ.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 (ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ / EUROKINISSI)
ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 (ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΡΕΚΙΑΝ / EUROKINISSI)

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση

Ωθούμενος από το αυξανόμενο κόστος για φυσικό αέριο, τρόφιμα και στέγαση, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε κατά 7,9% το περασμένο έτος, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη απότομη άνοδος από το 1982(!) και σε μία εξέλιξη που θεωρείται προάγγελος ακόμη υψηλότερων τιμών στο μέλλον.

Η αύξηση που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας αντανακλά στους 12 μήνες (Μάρτιος 2021 – Φεβρουάριος 2022) και δεν περιλάμβανε τις περισσότερες από τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Για τους περισσότερους Αμερικανούς, ο πληθωρισμός είναι πολύ παραπάνω από τις αυξήσεις στους μισθούς που έλαβαν το περασμένο έτος. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να αντέξουν οικονομικά και να καλύπτουν τα απαραίτητα όπως ανάγκες σε τρόφιμα, φυσικό αέριο και ενοίκιο. Έτσι ο πληθωρισμός έχει γίνει η κορυφαία πολιτική απειλή για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές.

πηγές: Reuters, Associated Press





ΠΗΓΗ