Της Μαρίας Δήμα
Μπορεί η πανδημία να έστρεψε τον πλανήτη στην αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου, ωστόσο τον δρόμο της τεχνολογίας του διαδικτύου ακολουθούν και οι οπαδοί της … εγκληματικότητας οι οποίοι πάντα βρίσκουν τρόπους να συγχρονίζονται ανάλογα με τα κελεύσματα των καιρών!
Όπως διαπιστώνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων και στο θέμα της καταπολέμησης της εμπορίας γυναικών, η χρήση του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών που έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, λόγω του covid-19, οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της διαδικτυακής διακίνησης ανθρώπων. Ταυτόχρονα, στοιχεία από το πεδίο δείχνουν ότι η έγκαιρη αναγνώριση των θυμάτων αποτελεί δύσκολο έργο, σύμφωνα με την οργάνωση Progetto Tenda που ηγείται του δικτύου καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων Anello Forte.
Δύσκολη η ιχνηλάτηση των θυμάτων
Ενώ οι φορείς παροχής υπηρεσιών σε εργαζόμενους στο σεξ και θύματα εμπορίας είναι βασικοί παράγοντες για τον εντοπισμό περιπτώσεων εμπορίας, δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί που να βοηθούν τους επαγγελματίες να κατανοήσουν τα διαδικτυακά πρότυπα πρόσληψης και εκμετάλλευσης γυναικών.
Η σαφής ανάγκη δημιουργίας δεξιοτήτων για την έγκαιρη ταυτοποίηση των θυμάτων για τους επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή, έχει επίσης εντοπιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα περισσότερα θύματα προέρχονται από την Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη (34% από τη Ρουμανία και την Αλβανία), την Αφρική (64% από τη Νιγηρία και την Ακτή Ελεφαντοστού) και την Ασία (κυρίως την Κίνα, 19%) .
Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία και η Ελλάδα είναι τα κύρια σημεία εισόδου των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, μόνο λίγα θύματα εμπορίας εντοπίζονται κατά τη διαδικασία υποδοχής και ταυτοποίησης που εφαρμόζεται σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι πέντε οργανώσεις θα συνεργαστούν στενά για να παράγουν προσβάσιμη γνώση σχετικά με την εμπορία ανθρώπων στο διαδίκτυο, να παρέμβουν άμεσα και να αποτρέψουν τη διαδικτυακή βία κατά των γυναικών.
Με τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, οι οργανισμοί στοχεύουν περαιτέρω να εξοπλίσουν εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή και να διασυνδέσουν οργανώσεις που εργάζονται σε προγράμματα ασύλου και ένταξης στην Ιταλία, την Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές οδούς εμπορίας γυναικών.
Θα ακολουθήσουν ευκαιρίες κατάρτισης για επαγγελματίες της κοινωνίας των πολιτών, κυβερνητικούς εργαζόμενους και υπαλλήλους σωμάτων ασφαλείας. Θα υπάρξουν επίσης δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και αξιολόγησης της προόδου του προγράμματος.
Όπως σημειώνει η Alba Cauchi, διευθύντρια της οργάνωσης DRC Greece, «Η παγκόσμια πανδημία COVID-19 σημείωσε αύξηση της χρήσης του διαδικτύου τους τελευταίους μήνες, ενίσχυσε και επέτρεψε τη διαδικτυακή εμπορία γυναικών. Πρέπει να καταλάβουμε το μέγεθος του βάρους που έχει επιφέρει στα θύματα των γυναικών και να ενισχύσουμε τους επαγγελματίες σε όλη την Ευρώπη για να σταματήσουν τη διαδικτυακή βία».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιωμάτων, Ισότητας και Ιθαγένειας (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr