Το «Sweet Home» είναι ακόμα μια νοτιοκορεάτικη παραγωγή του Netflix που έφτασε στην διάσημη πλατφόρμα στις 18 Δεκεμβρίου. Η σειρά έχει καταφέρει να απασχολήσει αρκετά το ελληνικό κοινό καθώς από την ημέρα κυκλοφορίας του ανεβοκατεβαίνει στο Top 10. Μάλιστα κατάφερε να γίνει και η πρώτη σειρά της Νότιας Κορέας που κατάφερε να μπει σε υψηλές θέσεις στο αμερικανικό Top 10. Αν είστε Fan των κορεάτικων σειρών θα γνωρίσετε τους Song Kang, Lee Jin-wook και Lee Si-young.

Πρόκειται για μια σειρά εμπνευσμένη στο ομότιτλο Webtoon με σενάριο από τους Hong So-ri, Kim Hyung-min και Park So-jung και την σκηνοθετική επιμέλεια των Lee Eung-bok ,Jang Young-woo και Park So-hyun. Όπως ήταν φυσικό η σειρά μας τράβηξε την προσοχή και ενώ δεν καταφέρνει να είναι κάτι συγκλονιστικό σίγουρα δεν απογοητεύει.

Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο μοναχικός Cha Hyun-soo που μετά τον χαμό της οικογένειας του σε τροχαίο ατύχημα μετακομίζει στο διαμέρισμα μιας τεράστιας πολυκατοικίας. Εκεί η ζωή του θα αλλάξει για πάντα αλλά όχι για τους αναμενόμενους λόγους. Μια παράξενη πανδημία ξεσπά που μεταλλάσσει τους ανθρώπους σε τέρατα. Μην φανταστείτε κάτι συγκεκριμένο καθώς ο κάθε άνθρωπος μεταλλάσσεται με βάση τις επιθυμίες του. Από ένας καταθλιπτικός νέος ο Cha Hyun-soo αναγκάζεται να συνεργαστεί με τους παράξενους γείτονες του που σιγά σιγά οχυρώνουν την πολυκατοικία τους σε ένα μετά αποκαλυπτικό φρούριο.

Ωστόσο η πανδημία δεν είναι κάτι που γνωρίζει όρια οπότε η ασφάλεια δεν είναι ποτέ σίγουρη. Αν και με μόλις 10 επεισόδια και ένα τεράστιο cast η σειρά καταφέρνει να εστιάσει αρκετά σε όλους τους χαρακτήρες. Μάλιστα η ροή των επεισοδίων δεν κουράζει καθώς εναλλάσσεται ανάμεσα σε δράμα και δράση. Στα πιο «χαλαρά» επεισόδια δίνεται απαραίτητη προσοχή στο παρελθόν των χαρακτήρων που ορισμένες φορές φέρνουν σοκαριστικές αποκαλύψεις.

Βέβαια ενώ οι χαρακτήρες καταφέρνουν να έχουν μια προσωπικότητα και μια στοιχειώδη εξέλιξη δεν καταφέρνουν ένα άμεσο δέσιμο με τον θεατή.Το Cast καταφέρνει φυσικά να προσφέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα αλλά σε αυτό δεν εκπλήσσομαι καθώς οι κορεάτες είναι άρχοντες στο δράμα και όχι το ελαφρύ αλλά αυτό που πραγματικά σε πονάει.

Επίσης εξαιρετική δουλειά γίνεται στην σκηνοθεσία καθώς ενώ πρόκειται για μια σειρά που κατά βαση έχει εσωτερικά πλάνα δεν καταλήγει να γίνεται κλειστοφοβικη και τα θερμά χρώματα στα φίλτρα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μια ευχάριστη πινελιά στα μάτια μου τουλάχιστον. Τα λιγοστά εξωτερικά γυρίσματα ήταν εξίσου καλά και τα Set που χρησιμοποιήθηκαν αρκετά δημιουργικά.Να πω πως η σκηνοθεσία με ξάφνιασε θετικά από την πρώτη κιόλας σκηνή της σειράς που καταφέρνει να σε βάλει στο κλίμα της σειράς.

Σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και η μουσική επένδυση που είναι στην πλειοψηφία της σωστά τοποθετημένη. Με ένα εντυπωσιακό opening αλλά και ωραία επένδυση σε σκηνές δράσης και δράματος η σειρά κάνει αρκετά καλή δουλειά και σε αυτόν τον τομέα. Να προειδοποιήσω πως γίνεται συχνή χρήση του Warriors των Imagine Dragons και ενώ στις περισσότερες σκηνές είναι απολαυστικό σε κάποιες στιγμές χάνει τον δυναμισμό του σαν κομμάτι λόγο της συχνότητας που το ακούμε.

Το μεγαλύτερο και βασικότερο πρόβλημα της σειράς το συναντάμε όμως στην χρήση των ειδικών εφέ. Το CGI στην εμφάνιση των τεράτων είναι απλά κακό για τα δεδομένα της εποχής μας. Ίσως μια δεκαετία πρίν να μιλάγαμε για τεχνολογικό επίτευγμα αλλά σε αυτήν την φάση δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το μέτριο.

Βέβαια προς υπεράσπιση τους είχαν ένα αρκετά δύσκολο έργο να εκτελέσουν απλά με 2,7$ εκατομμύρια μπάτζετ ανά επεισόδιο σίγουρα περίμενα κάτι παραπάνω.

Η άποψη του lordoftheseries.gr

Το Sweet Home σε γενικές γραμμές είναι μια μέτρια επιλογή. Σίγουρα έχει μερικά πολύ καλά στοιχεία όπως η δράση, το δράμα και οι ερμηνείες των ηθοποιών ωστόσο τα κακοφτιαγμένα εφέ των τεράτων μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο να κάνετε τα στραβά μάτια. Σε ορισμένες σκηνές βέβαια είναι καλύτερα ή απλά συνηθίζονται αλλά στην πλειοψηφία θυμίζουν γραφικά παιχνιδιών, ένα κακό πάντρεμα του Resident Evil με το Left 4 Dead θα έλεγε κανείς. Απο την άλλη η μουσική και η σκηνοθεσία της σειράς σώζει την κατάσταση. Η 1η σεζόν αποτελείται από 10 επεισόδια που δεν ξεπερνούν τα 55 λεπτά, το τέλος αφήνει πολλά στον αέρα αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για μια 2η σεζόν που έυκολα θα έβλεπα.



ΠΗΓΗ