Το δικαίωμα των δικαστών της Πολωνίας να εφεσιβάλουν διορισμούς αναγνωρίζει Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ένα ρήγμα για το κράτος δικαίου ανάμεσα στη χώρα και την ΕΕ.

«Οι δικαστές που υποβάλλουν αίτηση για το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εφεσιβάλουν τις απόψεις ενός σώματος που αξιολογεί τους υποψηφίους», ανέφερε χαρακτηριστικά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και η σημερινή ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι η τελική απόφαση για τέτοιες υποθέσεις επαφίεται σε πολωνικό δικαστήριο, η κρίση αυτή αγγίζει ένα δημόσιο σώμα το οποίο σύμφωνα με επικριτές έχει γίνει εργαλείο για την πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος.

Η Πολωνία είναι εδώ και καιρό σε διένεξη με την ΕΕ για μεταρρυθμίσεις οι οποίες σύμφωνα με την Ένωση πλήττουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων αυξάνοντας τον πολιτικό έλεγχο στους δικαστές. Το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) υποστηρίζει πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να δικαστήρια να καταστούν πιο αποτελεσματικά.

Το Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε ερωτηθεί από το πολωνικό ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει αιτούντες η υποψηφιότητα των οποίων για το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορριφθεί τον Αύγουστο του 2018 από το πολωνικό Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο.

Το Δικαστήριο αποφάσισε πως διαδοχικές τροποποιήσεις ενός Νόμου για το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο οι οποίες στην ουσία αφαιρούν τη δικαστική αναθεώρηση των αποφάσεών του, μπορεί να παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία. Το Συμβούλιο αξιολογεί τους διορισμούς στα δικαστήρια.

«Όταν μια παραβίαση έχει αποδειχθεί, η αρχή της πρωτοκαθεδρίας της νομοθεσίας της ΕΕ απαιτεί το εθνικό δικαστήριο να μην εφαρμόσει αυτές τις τροποποιήσεις», ανέφερε το δικαστήριο.

Το Δικαστήριο έχει εξετάσει τα τελευταία χρόνια αρκετές υποθέσεις εναντίον της Πολωνίας για την αναδιαμόρφωση του δικαστικού σώματος. Μεταξύ των αλλαγών που έκανε το PiS αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2015 είναι και αυτές στον τρόπο με τον οποίο εκλέγονται τα μέλη του Συμβουλίου.

Επικριτές λένε πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πολιτικοποίηση του Συμβουλίου.

Το δικαστήριο ανέφερε πως η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει τροπολογίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να μην θεωρηθούν οι δικαστές ανεξάρτητοι ή αμερόληπτοι.

«Επαφίεται τελικά στο εν λόγω δικαστήριο να κρίνει αν αυτή είναι η υπόθεση εδώ», ανέφερε το Δικαστήριο της ΕΕ.



ΠΗΓΗ