Η προοπτική ενός εμβολίου για την Covid-19 μπορεί να έδωσε ελπίδες σε όλον τον κόσμο και να εκτόξευσε τα ύψη τις μετοχές, όμως το μήνυμα για την πλατφόρμα Zoom ήταν μάλλον δυσοίωνο: η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας των επικοινωνιών βυθίζεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η πλατφόρμα, που από την αρχή της πανδημίας επιτρέπει σε εκατομμύρια εργαζόμενους, μαθητές, συγγενείς και φίλους να επικοινωνούν μέσω βιντεοδιασκέψεων, βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 13,15% στη Γουόλ Στριτ, στα 435,1 δολάρια. Η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι το εμβόλιο που παρασκευάζουν για την Covid-19 αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%, σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση της κλινικής δοκιμής της τρίτης φάσης, της τελευταίας προτού να ζητήσουν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για να το διανείμουν.

Ένα εμβόλιο θα μπορούσε επομένως να είναι διαθέσιμο σχετικά σύντομα, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν σταδιακά στα γραφεία τους, οι μαθητές στο σχολείο και θα περιοριστεί η χρήση της πλατφόρμας Zoom για τις συσκέψεις και τη διδασκαλία.

Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και μήνες σε όλον τον κόσμο αύξησαν κατακόρυφα τη χρήση αυτής της πλατφόρμας. Σε σημείο που πολλοί δεν μιλούν πια για «βιντεοδιάσκεψη» αλλά για «ζουμοσύσκεψη». Η τιμή της μετοχής της επταπλασιάστηκε από τις αρχές του έτους και η αξία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, που ανερχόταν στα 13,4 δισ. δολάρια στις 2 Ιανουαρίου, σήμερα ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.

«Η Zoom μπήκε στο Χρηματιστήριο τον Απρίλιο του 2019, με τη μετοχή της στα 38 δολάρια, και έφτασε μέχρι και τα 600», υπενθύμισε ο Τομ Κάχιλ, της Ventura Wealth Management, σημειώνοντας ότι «αυτή η αύξηση δεν ήταν βιώσιμη».

Πολλά επιχειρηματικά ταξίδια ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας και μία από τις εταιρείες που επωφελήθηκαν από αυτήν την κρίση ήταν η Zoom: συνεντεύξεις Τύπου κυβερνητικών αρχών, επιχειρηματικές συναντήσεις, δικαστικές ακροάσεις γίνονταν τις περισσότερες φορές μέσω της Zoom όλους αυτούς τους μήνες.

Όμως η ανακοίνωση των δύο φαρμακοβιομηχανιών άφησε να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά, «ίσως στα τέλη του δεύτερου τριμήνου ή στις αρχές του τρίτου, θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα», εξήγησε ο Κάχιλ.

Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία έδωσε ώθηση στην τηλεργασία και πολλοί μισθωτοί θα συνεχίσουν, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες της εβδομάδας, να εργάζονται με απομακρυσμένες συνδέσεις από το σπίτι τους, ακόμη και αφού ομαλοποιηθεί η κατάσταση.





ΠΗΓΗ