Με έκπληξη διαβάσαμε την από 15-04-2021 απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ, αναφορικά με ερώτηση βουλευτή για τη χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητα στους αστυνομικούς. Συγκεκριμένα ο κ. Υπουργός ανέφερε : «Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας δεν δικαιούται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, δεδομένου ότι ως αμειβόμενο με ειδικό μισθολόγιο, δεν υπάγεται στις μισθολογικές διατάξεις του ν. 4354/2015».

 Αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίον διεκδικήθηκε το επίδομα μέχρι σήμερα, διαπιστώνουμε ότι η Ομοσπονδία με έγγραφα και ενέργειες της διεκδίκησε και διεκδικεί το επίδομα επικινδυνότητας, πλην όμως το εντάσσει στο πλαίσιο του επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων περί επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Από το έτος 2013 και μετά στα ψηφίσματα των πανελλαδικών συνεδρίων, το συγκεκριμένο αίτημα αποτυπώνεται με την παρακάτω φράση: «Διεκδικούμε την αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης και την χορήγηση επιδόματος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπου έχει ήδη χορηγηθεί στον Δημόσιο Τομέα».

 Σήμερα όμως αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν λάθος, διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις δηλώσεις του κ. Υπουργού, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να υπαχθούν μισθολογικά στις διατάξεις και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η Ομοσπονδία έπρεπε να το εντοπίσει και να διαχωρίσει το επάγγελμα του αστυνομικού από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Το επίδομα επικινδυνότητας έπρεπε να διεκδικηθεί με άλλο τρόπο και να «βαπτιστεί» διαφορετικά, ώστε να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση και στο τέλος ουσιαστικά η απόρριψη του αιτήματος.

 Η παραπάνω αρνητική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο ήδη δυσάρεστο κλίμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα σε βάρος των αστυνομικών, που παρά την σημαντική προσφορά τους στην κοινωνία σε ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, δεν υπάρχει η παραμικρή αναγνώριση τους από την πολιτεία, αντιθέτως βλέπουν δίκαια και διαχρονικά τους αιτήματα να καταρρέουν.

 Συνάδελφοι, η Ομοσπονδία είναι το μοναδικό εργαλείο μέσω του οποίου μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που μας αξίζουν. Πρέπει όμως άμεσα να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της και να μετεξελιχθεί σε ένα νέο σχήμα, όπου θα ακούγονται όλες οι απόψεις και στη συνέχεια θα χαράζεται το πλαίσιο διεκδικήσεων. Τα αιτήματα που καταθέτει η ΠΟΑΣΥ, πρέπει να συνοδεύονται από εμπεριστατωμένες εκθέσεις και προτάσεις και τα ψηφίσματα των Πανελλαδικών συνεδρίων πρέπει να επαναπροσδιορίζονται κάθε χρόνο στα καινούργια δεδομένα και να σταματήσει η πρακτική του copy paste, που όπως βλέπουμε δεν οδηγεί πουθενά. Μόνο τότε θα μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα για τους συναδέλφους μας και μόνο τότε θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την δύναμη τους.-

Ρέθυμνο 18-04-2021

Στέλιος ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ

 

 



ΠΗΓΗ