Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε, χθες, τα ξημερώματα στην περιοχή Προσήλιο του Δήμου Παιανίας, στον Υμηττό.

Αναδημοσίευση από την «Καθημερινή», Γιάννης Σουλιώτης

Η φωτιά ξέσπασε στις 03.18 τα ξημερώματα στην οδό Σερρών, στα σύνορα του οικισμού με τη δασική περιοχή και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Κάτοικοι του οικισμού κατήγγειλαν εμπρησμό, επισημαίνοντας ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την εκδήλωση της πυρκαγιάς ακούστηκαν εκρήξεις, γεγονός που τους έκανε να πιστεύουν ότι δεν επρόκειτο για τυχαίο συμβάν. Εως αργά χθες το βράδυ τα στελέχη της ΔΑΕΕ δεν είχαν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. Δεν απέκλειαν την εκδοχή του εμπρησμού, ούτε όμως και το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στα καλώδια της ΔΕΗ. Οι εκρήξεις, πάντως, που ακούστηκαν λίγο μετά την έναρξη της φωτιάς οφείλονται σε φιάλες υγραερίου στο προαύλιο σπιτιού του οικισμού, που τυλίχθηκαν στις φλόγες και, ως εκ τούτου, ακολούθησαν χρονικά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Την έναρξη της πυρκαγιάς εντόπισε πρώτο το πλήρωμα περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. Ενημερώθηκαν άμεσα Πυροσβεστική και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και μάλιστα σε συνεννόηση και με τον δήμαρχο Παιανίας αποφασίστηκε να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από τα περίπου 100 σπίτια του συνοικισμού. Για την εκκένωσή τους, πάντως, δεν ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός του «112», αλλά οι αστυνομικοί με μεγάφωνα και σε ορισμένες περιπτώσεις πηγαίνοντας κυριολεκτικά πόρτα πόρτα ενημέρωσαν τους κατοίκους για την πυρκαγιά. Μάλιστα, από το ένα από τα συνολικά τέσσερα σπίτια της περιοχής που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, αστυνομικοί απομάκρυναν με ασφάλεια δύο γυναίκες.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή διεκόπη, ενώ προληπτικά αποφασίστηκε η «στεγανοποίηση» και της λεωφόρου Κατεχάκη υπό τον φόβο η πυρκαγιά να επεκταθεί στο δάσος της Καισαριανής. Η συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 17 λεπτά, χρόνος που θεωρήθηκε από τους ιθύνοντες ιδιαίτερα ικανοποιητικός. Πράγματι, λόγω του θερμικού φορτίου η φωτιά ανέβηκε την πλαγιά του Υμηττού και λίγο πριν από το ξημέρωμα πλησίασε την κορυφογραμμή, προκαλώντας μάλιστα ζημιές στις εγκαταστάσεις ραδιοφωνικών σταθμών. Στις 5.20 π.μ. δόθηκε εντολή στα διαθέσιμα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης να βρίσκονται σε ετοιμότητα και με το πρώτο φως της ημέρας, δηλαδή στις 6.03 π.μ. ξεκίνησαν συντονισμένες ρίψεις νερού από αέρος. Σε πλήρη ανάπτυξη στην επιχείρηση συμμετείχαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής 5 αεροσκάφη τύπου Canadair και 7 πυροσβεστικά ελικόπτερα. Με απόφαση της ηγεσίας της Πυροσβεστικής διετάχθη γενική επιφυλακή όλων των δυνάμεων της Αττικής και νωρίς το πρωί στο μέτωπο επιχειρούσαν 175 πυροσβέστες με 52 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων, μηχανήματα του Στρατού Ξηράς καθώς και υδροφόρες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και εθελοντών. Λόγω της ισχυρής και άμεσης ανταπόκρισης οι φλόγες δεν επεκτάθηκαν στη δυτική πλαγιά του Υμηττού και ήδη από τις 8 το πρωί έπαψε να υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του μηχανισμού εξέφρασε από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σε δήλωσή του τόνισε ότι «οι πυροσβέστες, το ΕΚΑΒ, η αστυνομία, οι δήμοι, οι Περιφέρειες ανταποκρίθηκαν με σχέδιο, συντονισμό και προσωπική αυτοθυσία. Τους συγχαίρουμε, τους ευχαριστούμε. Μας προστάτευσαν. Εκαναν τη δουλειά τους. Ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντόνισε και διηύθυνε. Με ψυχραιμία και ικανότητα. Στο πρόσωπο του Γ. Γραμματέα Ν. Χαρδαλιά την ευχαριστούμε. Υπάρχει κράτος. Αξιοι λειτουργοί, που ξέρουν να δίνουν μάχες. Οι πυροσβέστες μας δεν έχουν κοιμηθεί αυτό τον μήνα. Ούτε στο επιτελείο ούτε στο πεδίο».

Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Χρυσοχοΐδης, το διάστημα από 15 Ιουλίου έως σήμερα εκδηλώθηκαν 1.302 πυρκαγιές και το τελευταίο τριήμερο 183, με τις πιο επικίνδυνες σε Υμηττό, Ελαφόνησο και Μαραθώνα.



ΠΗΓΗ