Ψηφιακός μετασχηματισμός για την Ελληνική Αστυνομία. «Μείωση» αστυνομικών Διευθύνσεων, αστυνομικών τμημάτων για μια σφιχτή και αποτελεσματική Αστυνομία με τη χρήση εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας για την εξοικονόμηση προσωπικού, τη μείωση άσκοπων εργατοωρών και την ταχύτητα στην ανταπόκριση.
Εφαρμογές βοήθειας για αστυνομικούς και πολίτες για την αποφυγή της «χρόνιας» ταλαιπωρίας, σπατάλης προσωπικού και χρόνου. Οργανόγραμμα διαχείρισης, αξιολόγησης και κατάλληλη αξιοποίηση του αστυνομικού προσωπικού, ανάλογα με τις δυνατότητες και τα προσόντα που απαιτούνται σε κάθε αστυνομική υπηρεσία, το οποίο… απουσίαζε από την Αστυνομία.
Τα παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος της «Λευκής Βίβλου» λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσίασε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πρόκειται για ένα πολιτικό στρατηγικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα «πατήσουν» νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα για ξεχωριστούς επιχειρησιακούς τομείς, που θα οδηγήσουν στη συνολική μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης.
«Διά βίου μάθηση», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφορικά με τη νέα εκπαιδευτική πολιτική του προσωπικού που θα προκύψει από τη φιλοσοφία της «Λευκής Βίβλου», με τον υφυπουργό, Λευτέρη Οικονόμου, να συμπληρώνει πως πρόκειται για θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση με ρεαλισμό στις σύγχρονες συνθήκες. Το πρώτο βήμα θα γίνει σε δύο μήνες με τη δημιουργία σχεδίου νόμου με νέο οργανόγραμμα και νομοσχέδιο για την εκπαίδευση και από εκεί και πέρα θα τεθούν οι άλλες προτεραιότητες προς υλοποίηση, όπως για τη διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας και αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αναφορικά με τις συναθροίσεις και την ένταση που έχει προκληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε πως ο πρόσφατος νόμος για τις συναθροίσεις εφαρμόζεται σε γενικές γραμμές και κάθε μέρα που περνά η εφαρμογή του θα είναι όλο και καλύτερη, ενώ για την πρόσφατη πόλωση σημείωσε πως αυτή είναι «πολιτικό ζήτημα».
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης αναφέρθηκε πως αναγκαιότητα για τη δημιουργία της «Λευκής Βίβλου» ήταν η πανδημία, μετά την κρίση στον Εβρο, η οποία έδειξε πως η ασφάλεια είναι καθημερινή άσκηση διαχείρισης κρίσεων. «Οι απειλές από τα σύνορα μέχρι τον κυβερνοχώρο θέλουν μια ενιαία απάντηση. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η συνεχής προσπάθεια για τη μείωση των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας χρειάζονται νέους θεσμούς και πολιτικές. Οι τρόποι που αντιμετωπίζεται η Αστυνομία από μέρος των νέων και οι νέοι από μέρος της Αστυνομίας απομακρύνει το μέλλον. Η βία ανηλίκων αυξάνεται σημαντικά και οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι μόνο αστυνομικές», επισήμανε ο υπουργός.
Το σύνθημα εφαρμογής αυτής της «Λευκής Βίβλου» είναι το παρακάτω: «Χωρίς συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση και χωρίς συνεργασία δεν μπορεί να επιτευχθεί ασφάλεια».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «την πρόταση του υπουργείου ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ πολιτών και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» ενώ επεσήμανε πως «οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν τη δική τους “Λευκή Βίβλο”».
Τα 9 σημεία
Για να μπορέσει να υποστηριχθεί η νέα λειτουργία, αλλάζει ριζικά και εκσυγχρονίζεται η φύση και ο χαρακτήρας της Αστυνομίας. Η Αστυνομία του 21ου αιώνα έχει τα παρακάτω εννέα χαρακτηριστικά που αναλύονται και αποτυπώνονται:
«Πράσινη»: Ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης, χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αξιοποίηση επαναχρησιμοποιούμενων υλικών, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
«Εξυπνη»: Χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων συστημάτων στην επιχειρησιακή της λειτουργία.
«Ψηφιακή»: Περιορισμός των εγγράφων, αξιοποίηση συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης, παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες.
«Εξωστρεφής»: Επικοινωνία, ενημέρωση των πολιτών, αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λογοδοσία.
«Αλληλέγγυα & Εθελοντική»: Συμμετοχή στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού.
«Αποτελεσματική»: Ενίσχυση των δράσεων πρόληψης, αξιοποίηση ευέλικτων μονάδων αστυνόμευσης για την ενδυνάμωση της άμεσης ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και της βίας. Υλοποίηση προγραμμάτων εξοπλισμού.
«Ανθρώπινου Δυναμικού»: Αξιολόγηση και διαρκής ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση της διά βίου μάθησης και της εκπαίδευσης.
«Προσβάσιμη»: Παρεμβάσεις σε κτίρια, υποστήριξη των πολιτών ΑμεΑ, ενίσχυση των δράσεων διαπολιτισμικής αστυνόμευσης και κοινωνικής διαμεσολάβησης.
«Επιτελική και Αποκεντρωμένη»: Επιτελικός σχεδιασμός και λειτουργία σε κεντρικό επίπεδο και ενίσχυση της αποκέντρωσης των δυνάμεων, με τη δημιουργία ισχυρών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης σημειώθηκε ότι τα παραδοσιακά μοντέλα αστυνόμευσης έχουν αγγίξει τα όριά τους, ενώ η πολιτική ασφάλειας, αλλά και τα επιχειρησιακά δόγματα δεν μπορούν να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες.
Η ενίσχυση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και η δράση τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων συνετέλεσαν στη δημιουργία διογκωμένων μεταναστευτικών πιέσεων και στην ενίσχυση της τρομοκρατικής απειλής. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται στη «Λευκή Βίβλο», η ασφάλεια απαιτεί μία… πολυκλαδική Αστυνομία, που να μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα ευρύ έργο.