Οι πρόσφατες συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αποτελούν αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη επιτυχία για την ΕΛ.ΑΣ.

Τα ευρήματα μιλούν από μόνα τους. Εκρηκτικά, πυροκροτητές και όπλα. Από μόνα τους δείχνουν ότι η Αντιτρομοκρατική «χάλασε» τα σχέδια για κάποια μελλοντική επίθεση. Και αυτό συνιστά επιτυχία -και δη αξιοσημείωτη- καθώς ο μηχανισμός της ΕΛ.ΑΣ. έδειξε ότι μπορεί και να προλαμβάνει. Όχι μόνο δηλαδή να προχωρά σε συλλήψεις μετά από επιθέσεις αλλά και να πραγματοποιεί έρευνες που έχουν ως αποτέλεσμα την αποτροπή ενός χτυπήματος (πράγμα που είναι και το βέλτιστο).

Υπάρχουν, ωστόσο, στην ίδια υπόθεση κάποιοι αστερίσκοι. Οι διαρροές από την Αντιτρομοκρατική ήταν τέτοιες που η κοινή γνώμη έμεινε με την εντύπωση ότι τα τρία άτομα που συνελήφθησαν είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ομάδα Λαικών Αγωνιστών» (ΟΛΑ). Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε. Οι εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής -που δεν κατέστη εφικτό να βασιστούν σε στοιχεία- δε μπορεί  να διαρρέονται με τρόπο που να καθίστανται «δεδομένες», ιδιαίτερα όταν η πληροφόρηση παρέχεται (τις πρώτες ώρες) με το σταγονόμετρο και μπορεί ένας δημοσιογράφος (τουλάχιστον αυτές τις πρώτες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της είδησης) να πιστέψει ότι η πληροφορία μπορεί να αποτυπώνεται και στη δικογραφία (κάτι που τελικά δεν συνέβη). Δεν είναι τυχαίο που οι ιστοσελίδες γέμισαν με τίτλους που ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη της ΟΛΑ, ενώ το ίδιο βράδυ έγινε γνωστό ότι οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται για πλημμελήματα και ο τρίτος για κακούργημα (κανείς δεν κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, παρά μόνο για την κατοχή όπλων και εκρηκτικών).

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής πράγματι είχαν -κατά πληροφορίες- εικόνα από παρακολουθήσεις (ιδιαίτερα σε σχέση με την επίθεση στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΙ, που την ανέλαβε η ΟΛΑ) ότι οι συλληφθέντες μπορεί να συνδέονται με την οργάνωση. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι αρκετό, ιδιαίτερα όταν δεν προσκομίζεις στοιχεία στη Δικαιοσύνη.

Γιατί έχουν σημασία όλα τα παραπάνω; Όχι γιατί πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις είναι λάθος. Αυτό δεν το γνωρίζουμε και μένει να αποδειχτεί. Άλλωστε η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.  Αλλά γιατί η κοινή γνώμη πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην Αντιτρομοκρατική, η οποία όταν λέει κάτι πρέπει να είναι στοιχειοθετημένο. Δεν πρέπει να υπάρχουν «θολά» σημεία που μπορεί να δώσουν σε κάποιους το «δικαίωμα» να χτυπήσουν την αξιοπιστία της ΕΛ.ΑΣ.

Συμπέρασμα. Η επικοινωνιακή διαχείριση των συλλήψεων χρειαζόταν περισσότερη προσοχή για τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της υπηρεσίας στα μάτια της κοινής γνώμης.

Katechaki

 

 



ΠΗΓΗ