«Καταιγισμό» ερωτήσεων για τις αποκαλύψεις στον χώρο του Πολιτισμού αλλά και για την στάση της Λίνας Μενδώνη, δέχθηκε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την υπουργό Πολιτισμού η οποία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κ. Πελώνη όμως κράτησε αποστάσεις από χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε η κ. Μενδώνη για τον Δημήτρη Λιγνάδη, όπως το «επικίνδυνος άνθρωπος». «Ήταν ατυχής έκφραση», τόνισε η κ. Πελώνη, η οποία συμπλήρωσε ότι «αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη».

Σχετικά με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της κ. Μενδώνη από τη θέση της υπουργού, μία πιθανότητα που συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες ώρες, η Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι «ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός, δεν συνιστά λόγο απομάκρυνσης. Η κυρία Μενδώνη είναι μία καλή υπουργός».

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος στην εισαγωγική της τοποθέτηση τόνισε ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό να μη φοβηθεί.

«Η έκρηξη του #Metoo στη χώρα μας έγινε μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου σε ημερίδα με τον τίτλο «Σπάσε τη σιωπή» που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια γενναία πράξη για την οποία τη συνεχάρη ο Πρωθυπουργός ενθαρρύνοντας τα θύματα κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια, να καταγγείλουν περιστατικά καταχρηστικής βίας και κακοποίησης και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη», διευκρίνισε η κ. Πελώνη, ενώ συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου. Η ελληνική κοινωνία, είναι κοινωνία αρχών και αξιών, που απορρίπτει κάθε μορφή βίας και κακοποίησης απ’ όποιον κι αν προέρχεται. Ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το Κράτος Δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων, αντί της σιωπής και της συγκάλυψης».   

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, προκειμένου να προληφθούν και να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο κανένας δεν θα μπορεί αστόχαστα και χωρίς συνέπειες να περνά τα όρια και τις κόκκινες γραμμές. Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Τις συνολικές πρωτοβουλίες θα τις ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ήδη ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Πέμπτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. «Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», τόνισε η κ. Πελώνη, ενώ υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες μέρος της αντιπολίτευσης επέλεξε να οδηγήσει στο βούρκο την πολιτική αντιπαράθεση και έκανε λόγο για οχετό μηνυμάτων από κουκουλοφόρους του διαδικτύου. Παράλληλα απηύθυνε το ερώτημα αν συμφωνεί ο Αλέξης Τσίπρας με το χάσταγκ ΝΔ παιδεραστές. 

 

Για την πορεία της πανδημίας 

Σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας την περασμένη εβδομάδα  παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο να ανέρχεται σε 1.040 νέα κρούσματα ανά ημέρα και μέση ηλικία τα 44 έτη. Όπως εξήγησε, παρατηρήθηκε μια  σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική -με εξαίρεση τη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία-  και το Rt μειώθηκε κάτω από το 1, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα τελευταία μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Σταθεροποίηση παρατηρείται, επίσης, στην Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη. «Δυστυχώς, ωστόσο, το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς έχουν ήδη ανιχνευθεί περισσότερα από 760 κρούσματα σε 32 περιφερειακές ενότητες. Ανησυχητική είναι η κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής στην περιοχή του Ευόσμου γεγονός που επιβάλλει αυξημένη επιτήρηση. Πέρα από το αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή αυξάνονται και τα test για την έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων», συμπλήρωσε η Αριστοτελία Πελώνη, ενώ τόνισε την ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων προστασίας. «Διανύουμε το τελευταίο μίλι του μαραθώνιου, συνεχίζουμε την άμυνα και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση ¨Ελευθερία¨, είπε η κ. Πελώνη, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν τις 700.000. «Ήδη, καθώς αυξάνεται ο εμβολιασμός στις  ηλικίες 75 ετών  και άνω, παρατηρείται μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα. Και αυτό αποτελεί πραγματικά ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα», επισήμανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή εκδίδεται αυτόματα μέσω του gov.gr η βεβαίωση εμβολιασμού για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Από σήμερα θα εκδίδεται και μέσω των ΚΕΠ.

Η Αριστοτελία Πελώνη, σχετικά με το τι θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου και μετά, ξεκαθάρισε ότι αυτό θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημέρων και από τις εισηγήσεις των ειδικών. Παράλληλα τόνισε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. 





ΠΗΓΗ