Η Ελληνική “Καμόρα” είναι σήμερα χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Τους… ΒΟΡΕΙΟΥΣ και τους… ΝΟΤΙΟΥΣ. Οι 9 μεγάλες φατρίες και οι δεκάδες υποομάδες της GREEK MAFIA, αλληλοεξοντώθηκαν, κάποια μέλη της άλλαξαν… στρατόπεδο, ωστόσο οι “ανακατατάξεις” συνεχίζονται από την νέα… γενιά που επιχειρεί να πάρει τα ηνία δημιουργώντας πολυδαίδαλα επεκτατικά κυκλώματα σε κάθε μορφή εγκληματικής δράσης, από την μαστροπεία έως το… κλάμπινγκ της Μυκόνου.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για “ανασύνταξη” του οργανωμένου εγκλήματος που επιχειρεί να αναλάβει δράση μετά την πανδημία, καθώς κατά τη διάρκειά της η “πίτα” του μαύρου χρήματος είχε μικρύνει. Οι αρμόδιες αρχές για πολλά χρόνια έβλεπαν τους “θιασώτες” του οργανωμένου εγκλήματος να αλληλοσπαράσσονται -42 συμβόλαια θανάτου σε 12 χρόνια- και ταυτόχρονα να πολλαπλασιάζονται σαν την Λερναία Ύδρα, “εισβάλοντας” στις παρυφές της πολιτικής, επιχειρηματικής, αστυνομικής και εκκλησιαστικής διαπλοκής. καθώς επίσης και στον διαγκωνισμό για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων στη Μύκονο.

“Στρατηγεία” στις φυλακές

Η GREEK MAFIA, έχει αποτυπωθεί, αποσπασματικά και όχι συνολικά, σε περισσότερες από 100 δικογραφίες, η εγκληματική “δεξαμενή” αριθμεί τουλάχιστον 350 πρωταγωνιστικά μέλη και 250 περιφερειακά, τα οποία ανακυκλώνονται και εισχωρούν σε όλες τις εκφάνσεις των παράνομων δραστηριοτήτων. Από αυτά τα μέλη, την τελευταία 15ετία, έχουν πέσει νεκρά τουλάχιστον 50, τα υπόλοιπα είναι ελεύθερα, ενώ κάποια “πρωταγωνιστικά” βρίσκονται στις φυλακές, τις οποίες έχουν μετατρέψει σε… στρατηγεία, συνεχίζοντας από εκεί να αναθέτουν “συμβόλαια θανάτου”, να συντονίζουν και να κατευθύνουν τα νήματα της βαριάς παρανομίας. Δολοφονίες, εκβιασμοί, εκρήξεις, μαστροπεία, τοκογλυφίες, διακίνηση ναρκωτικών-αναβολικών, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων είναι ένα μικρό μέρος των παράνομων δραστηριοτήτων τους.

Οι κυβερνητικές προθέσεις για τοποθέτηση Jammer (απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων) σε όλες τις φυλακές, η τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό τους, μαγνητικές πύλες, ανιχνευτές, συστήματα απενεργοποιήσης πτήσεων drones ή ελικοπτέρων, έχουν μείνει ακόμη στα χαρτιά…

Δεν έχουν υλοποιηθεί επίσης αντίστοιχες κυβερνητικές εξαγγελίες για την δημιουργία μίας ίσως και δύο φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, και μετατροπής των υπολοίπων σε υποκατηγορίες αυτών με αντίστοιχη ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας. Παρόλα αυτά προχωρούν οι διαδικασίες κατασκευής του νέου “Κορυδαλλού” στον Ασπρόπυργο και αυτές των φυλακών Χανίων, έχουν πυκνώσει οι έρευνες σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ σε ένα βαθμό έχουν κατηγοριοποιηθεί οι φυλακές ανά αδίκημα και ποινικό παρελθόν του εκάστοτε κρατουμένου.

Δολοφονικές “λυκοφιλίες”

Υπάρχουν αρκετοί εντός και εκτός φυλακών που επιχειρούν να “ελέγξουν” το συνδικάτο του… εγκλήματος. Γνωστοί βαρυποινίτες εντός φυλακών και “μπράβοι” των Βορείων και Νοτίων Προαστίων φαίνεται πως προσπαθούν να πάρουν… μερίδιο από τα “κενά” που άφησαν πίσω τους οι εκτελέσεις, με τις εκτιμήσεις των αρχών να μην είναι αισιόδοξες, καθώς οι γνωρίζοντες επισημαίνουν πως “πρόκειται για έναν κύκλο αίματος, ο οποίος δύσκολα θα κλείσει μέχρι κάποιος να κυριαρχήσει”. Προσθέτουν ακόμη πως οι ενδεχόμενες “συμμαχίες” αλλά και οι περιστασιακές λυκοφιλίες έχουν κάνει τον κόσμο της νύχτας πιο εκρηκτικό από ποτέ…

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έγινε και τόπος εκτέλεσης “συμβολαίων” θανάτου ανάμεσα σε μέλη συμμοριών του εξωτερικού. Η δολοφονική αντιμαχία ανάμεσα στις μαφίες του Μαυροβούνιου, “Σκαλιάρι” και “Καβάτσκι”, μεταφέρθηκε δύο φορές στην χώρα μας. Η πρώτη στις 19 Ιανουαρίου 2020, σε ταβέρνα στη Βάρη, όπου εκτελέστηκαν δύο μέλη της “Σκάλιαρι”, και η δεύτερη τον Ιούλιο του 2020 στην Νότια Κέρκυρα όπου δολοφονήθηκαν δύο ακόμη μέλη της ίδιας εγκληματικής ομάδας.

Έγκλημα μετά την… καραντίνα

Στο μεταξύ η σταδιακή άρση του LOCKDOWN επέφερε όπως αναμενόταν και την άμεση “ανάκαμψη” όλων των εγκληματικών ομάδων, από διαρρήκτες έως ληστές, συνέπεια της οποίας ήταν και η 20χρονη Καρολίνα στα Γλυκά Νερά. Το πρώτο 4μηνο του 2021, συνολικά σε όλους τους δείκτες εγκληματικότητας, παρατηρείται μία αύξηση που κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 10%-15% …

Η αναπροσαρμογή του αστυνομικού σχεδιασμού στην σταδιακή άρση του Lockdown, δεν έχει αποδώσει καθώς “όπως οι περιορισμένοι πολίτες βγήκαν μαζικά από τα σπίτια τους μετά την σταδιακή άρση των μέτρων, έγινε το ίδιο με τους πρωταγωνιστές συμμοριών, αυξάνοντας ραγδαία τους εγκληματικούς δείκτες”.

Οι ληστείες σε όλη την επικράτεια παρουσιάζουν αύξηση 8%-10%, οι κλοπές-διαρρήξεις 15%-20%, οι κλοπές οχημάτων 10%-12%. Οι ληστρικές επιδρομές σε σπίτια καταγράφουν αύξηση 15%-17%, ενώ οι απάτες μέσω διαδικτύου παρουσιάζουν αυξητικά ποσοστά 47%-57%, αλλά μειούμενα συγκριτικά με αυτά που εμφανίζονταν την περίοδο των Lockdown, που έφθασαν έως και 70%. Σε ποσοστό 5%-7% έχουν αυξηθεί οι ληστείες του δρόμου στην Αττική, με την αφαίρεση κινητών τηλεφώνων και μικρών χρηματικών ποσών.

Αύξηση 3%-5% παρουσιάζουν οι ανθρωποκτονίες σε όλη την επικράτεια, ενώ στα ίδια ποσοστά κυμαίνονται οι αποπλανήσεις και βιασμοί.

Follow the money (Ακολούθα το χρήμα)

Μέσω της απόρρητης έκθεσης-υπόμνημα για την διαχρονική εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος που προσκόμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, επιδιώκεται πέρα από τη ενημέρωση του ανώτατου δικαστικού λειτουργού, η ταχύτητα στην διεξαγωγή ερευνών με άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου υπόπτων. Δηλαδή η γρήγορη εφαρμογή της αστυνομικής τακτικής “ακολουθίας του χρήματος” και συγκεκριμένα του “μαύρου” χρήματος των παράνομων δραστηριοτήτων.

Ο αρμόδιος υπουργός στο εισηγητικό του έγγραφο παραθέτει τις διαχρονικές δυσκολίες στο έργο των διωκτικών και δικαστικών αρχών, στο πλαίσιο των ερευνών εξάρθρωσης συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Μεταξύ αυτών των προσκομμάτων η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, η απουσία εκπαίδευσης αστυνομικών, εισαγγελέων και ανακριτών στην αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων, όπως και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών, όπως το ΣΔΟΕ, η Αρχή για το ξέπλυμα, η Οικονομική Αστυνομία, και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Ο κ. Χρυσοχοίδης ανάμεσα στις προτάσεις του επεσήμανε την ενιαία δράση και την μελλοντική διεύρυνση του νομικού “οπλοστασίου” των αρμόδιων διωκτικών αρχών, προκειμένου να κινούνται ταχύτερα στην διερεύνηση των υποθέσεων και τον εντοπισμό κινήσεων των δραστών. Η τοποθέτηση ειδικού εισαγγελέα μπορεί να επιφέρει την άμεση εποπτεία των ερευνών, την συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, την έγκαιρη νομική αξιολόγηση της ανάγκης άρσης τηλεφωνικού απορρήτου εμπλεκόμενου για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, προκειμένου να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα συνολικής εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να συζητηθούν σχετικές νομοθετικές εξαγγελίες που θα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ θα αναβαθμιστούν οι αστυνομικές υπηρεσίες που ασχολούνται με υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Μια άλλη επιδίωξη είναι η πιθανότητα ανάθεσης μιας μεγάλης προκαταρκτικής έρευνας στις αστυνομικές αρχές για το σύνολο των παράνομων ενεργειών του οργανωμένου εγκλήματος, με την συσχέτιση δικογραφιών και υποθέσεων. Σημειώνεται πως τα περισσότερα μέλη εγκληματικών οργανώσεων βρίσκονται εκτός φυλακών, ενώ υπάρχει κίνδυνος να προστεθούν και άλλα, που είχαν συλληφθεί τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο οι δίκες τους δεν έγιναν λόγω COVID, και υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μήνου, με αποτέλεσμα να αφεθούν και αυτά ελεύθερα.

thetoc.gr



ΠΗΓΗ