Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

Κοιν.: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

           2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

3) Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικόλαο ΧΑΡΔΑΛΙΑ

           4) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ

Κύριε Αρχηγέ,

Η Ομοσπονδία μας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να σας καταγγείλει ότι οι διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει πριν από δυο μήνες για τη διενέργεια προληπτικών τεστ για την προστασία του αστυνομικού προσωπικού από το φονικό ιό Covid-19, δεν έχουν υλοποιηθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται αφενός για την αποτελεσματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και την ασφάλεια των συναδέλφων μας, αφετέρου δε για τη δημόσια ασφάλεια, τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας απαιτεί τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και κινητοποίηση όλων μας.

Λυπούμαστε για την ολιγωρία των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, δεδομένου ότι σας είχαμε ενημερώσει από τον Αύγουστο για τις παρεμβάσεις μας και τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί τότε, αμέσως μετά τη συνάντησή μας τόσο με τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Δ.Υ., κ. Παναγιώτη ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ, (υπ’ αριθ. 100/2/50-α από 27-08-2020 ανακοίνωσή μας) όσο και με εσάς, οπότε και είχε εκδοθεί η υπ’ αριθ.: 1647/20/1835792 από 29-08-2020 διαταγή Α.Ε.Α., με θέμα «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού – ενέργειες Υπηρεσιών».

Ενώ, λοιπόν, είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα της περαιτέρω δραστηριοποίησης των Υπηρεσιών του Σώματος, με στόχο την πλήρη προστασία του αστυνομικού προσωπικού σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα το πρωί οι νεοπροσληφθέντες συνοριακοί φύλακες ορκίστηκαν στις Διευθύνσεις Αστυνομίας και τους χορηγηθήκαν φύλλα πορείας με διαταγή να παρουσιαστούν προς εκπαίδευση το Σάββατο 31-10-2020 στα Τ.Δ.Α. Κομοτηνής και Διδυμοτείχου,  χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για την προληπτική τους εξέταση και μάλιστα τη στιγμή που ο Νομός Ροδόπης αντιμετωπίζει πλέον άμεσο κίνδυνο και τίθεται υπό καθεστώς ειδικών μέτρων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι, σας είχαμε υποβάλλει λεπτομερές Υπόμνημα και μας είχατε διαβεβαιώσει για τη συνεργασία σας με τον Ε.Ο.Δ.Υ. και τη διάθεση των αναγκαίων κλιμακίων του, καθώς επίσης και για την εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών. Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά είναι ακόμα ζητούμενα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος γενικευμένης μόλυνσης αστυνομικών, των οικογενειών τους και γενικότερα της κοινωνίας να είναι άμεσος!

Το ζήτημα προσλαμβάνει διαστάσεις σκανδαλώδους ολιγωρίας, δεδομένου ότι και στις 15-10-2020, κλιμάκιο της Ομοσπονδίας μας μετά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διοικητικών Θεμάτων της Π.Ο.ΑΣ.Υ., σας υπέβαλε συγκεκριμένο Υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για υγειονομικούς ελέγχους και μέτρα πρόληψης στις Αστυνομικές Σχολές (υποχρεωτική προσκόμιση αποτελεσμάτων PCR Covid-19 test που θα έχουν πραγματοποιήσει εντός των τελευταίων 72 ωρών σε κρατικά Νοσοκομεία, απόσπαση δεύτερου υπηρεσιακού γιατρού, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου, εφοδιασμός των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας με ικανό αριθμό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού κ.λ.π). Μάλιστα, υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σας για την έγκαιρη υλοποίησή τους.

Δυστυχώς, το δεύτερο κύμα της πανδημίας, βρίσκει το αστυνομικό Σώμα και ειδικά τις Αστυνομικές Σχολές χωρίς τα ενδεικνυόμενα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας με άμεσο κίνδυνο οι εκπαιδευόμενοι να αποτελέσουν οι ίδιοι «υγειονομικές βόμβες» τόσο στο περιβάλλον των Σχολών όσο και εν συνεχεία, στους Νομούς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας που θα τοποθετηθούν.

Ύστερα από τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την αδήριτη ανάγκη ευθυγράμμισής σας με το αίτημα της Ομοσπονδίας μας, προτείνουμε όπως από σήμερα κιόλας και πριν από την είσοδο στην Σχολή των νέων εκπαιδευομένων, διατάξετε τη διενέργεια των αναγκαίων τεστ και την εφαρμογή των λοιπών μέτρων που σας είχαμε καταθέσει, αποσοβώντας κινδύνους απροβλέπτων διαστάσεων.

Ο πανικός και τα αποσπασματικά μέτρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγειονομική κατάσταση της χώρας!!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ ΓεώργιοςΠΗΓΗ