Για την υπόθεση των υποκλοπών αναμένεται να τοποθετηθεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια ώρα, ο Κ.Μητσοτάκης, εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει κάνει δήλωση στο Βήμα της Κυριακής (σ.σ. που θα δημοσιευτεί αύριο) στην οποία τονίζει: «Δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα ποτέ. Οφείλω στον κ. Ανδρουλάκη μια συγγνώμη για το λάθος που έγινε».

Για «μέγα κι ασυγχώρητο λάθος» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, όπως τονίζουν συνεργάτες του στο Βήμα της Κυριακής.

Οπως προκύπτει, ο κ. Μητσοτάκης παίρνει πάνω του το ζήτημα των υποκλοπών και θα το χειριστεί προσωπικά, ώστε να μην υπάρχουν άλλα λάθη και παρερμηνείες σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός καλύπτει πλήρως τον Γρηγόρη Δημητριάδη, επιμένοντας πως η παραίτησή του έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του το τελευταίο διάστημα, το οποίο απειλεί να μολύνει την πολιτική ζωή του τόπου.

«Ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, λέει «ναι» τόσο στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών όσο και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο Γ.Οικονόμου δήλωσε σχετικά: «Η Κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με τον δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας».

Πηγές Μαξίμου: Η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα

«Από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι επιβάλλεται άμεση και ενδελεχής διερεύνηση του ζητήματος από τη Δικαιοσύνης και ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να συνδράμουν την έρευνα. Η κυβέρνηση αποσαφήνισε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν έχουν στην κατοχή τους και επομένως δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά» διευκρινίζουν, την ίδια ώρα, πηγές του Μαξίμου.

Και συνεχίζουν: «Ο νόμος δεν επιτρέπει να αποκαλυφθούν περισσότερα για όλη αυτή την υπόθεση. Γι’ αυτό ο κ. Γεραπετρίτης επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και θα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία. Η κυβέρνηση, άλλωστε, δεν έχει να κρύψει απολύτως τίποτα. Με αυτό το δεδομένο, δεν υφίσταται ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου περί υπαγωγής της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι υπηρεσίες εθνικής ασφαλείας υπάγονται κατευθείαν στον πρωθυπουργό για το λόγο που περιγράφει ο τίτλος τους. Επειδή ακριβώς η ΕΥΠ ασχολείται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας πρέπει να υπάγεται στον πρωθυπουργό. Ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της ώστε να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις ασφαλώς πρέπει να συζητηθούν».

Οπως σημειώνεται, οι νόμιμες επισυνδέσεις, με εισαγγελική έγκριση για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι πάγια πρακτική της ΕΥΠ επί όλων των κυβερνήσεων. Η Ελλάδα μάλιστα, τονίζεται, διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μην ενημερώνει τα παρακολουθούμενα πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τολμηρή πράξη πολιτικής ευθιξίας η παραίτηση Δημητριάδη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «μολονότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ενημερώθηκε -όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- την Πέμπτη σχετικά με τους λάθος χειρισμούς σε νόμιμη επισύνδεση, επιδεικνύοντας πολιτική ευθιξία αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του».

«Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται με ένταση. Ο κ. Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματα και συκοφαντίες με σκοπό να τρωθεί ο ίδιος και να πληγούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Υπογραμμίζεται ότι η παραίτησή του σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator, αφού ούτε ο ίδιος ούτε η Κυβέρνηση έχουν καμιά σχέση, όπως κατηγορηματικά έχει δηλωθεί. Ο ίδιος μάλιστα κατέθεσε αγωγές κατα εκείνων που επιχειρούν μέσω διαφόρων μυθιστορηματικών σεναρίων να τον συνδέσουν με διάφορα αφηγήματα» εξηγούν κυβερνητικές πηγές.

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Τέλος, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρεται με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του πολιτικού σχεδιασμού. «Οι εκλογές θα γίνουν, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός, στο τέλος της τετραετίας», διαμηνύεται.

(με πληροφορίες από Βήμα, ΕΡΤ, ΑΠΕ)





ΠΗΓΗ