Αμηχανία, αποχωρήσεις βουλευτών και έντονες αντιδράσεις, προκάλεσε η σύντομη παρέμβαση ενός ομογενούς, που δήλωσε μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, στο πλαίσιο της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Βουλή των Ελλήνων.

Στη μέση της ομιλίας του, ο Ζελένσκι παρουσίασε «δύο μαχητές που αυτή τη στιγμή μάχονται μέσα στην Μαριούπολη.»

«Eίναι δύο Ουκρανοί και Έλληνες και ένας εξ αυτών δεν μπορεί να δείξει το πρόσωπό του και θα φοράει μάσκα» είπε ο Ζελένσκι, πριν δώσει τον λόγο στον πρώτο από τους δύο, τον Μιχαήλ, ο οποίος δεν είχε καλύψει το πρόσωπό του και δήλωσε μέλος του τάγματος Αζόφ.

«Λέγομαι Μιχαήλ, ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών, τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στην Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα, συμμετέχοντας στην Ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ» είπε ο Μιχαήλ, η παρέμβαση του οποίου ήταν βιντεοσκοπημένη.

Αμέσως μόλις ακούστηκαν αυτά τα λόγια, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος και ο εκπρόσωπος του Μερα25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Ιστορική ντροπή» με ευθύνη του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε την επίμαχη ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί, όμως, δεν μπορεί να έχουν τον λόγο στη Βουλή» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις για το θέμα από τον Πρόεδρο της Βουλης, Κώστα Τασούλα. «Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά, όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ».

Σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι «είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ! Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα.»

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη #βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!» τονίζει το ΚΚΕ από τον επίσημο λογαριασμό του στο Τwitter.

Την έντονη δυσαρέσκεια του για την εμφάνιση του μέλους του «Τάγματος Αζόφ» στην ελληνική Βουλή εξέφρασε και ο Αντώνης Σαμαράς.

«Μεγάλο λάθος αυτό που έγινε» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ στηλιτεύοντας το πρωτοφανές περιστατικό που συνέβη κατά την ομιλία Ζελένσκι στην εθνική αντιπροσωπεία.

Ο δεύτερος μαχητής, που συστήθηκε με το όνομα Αναστάσιος, είχε καλυμένο το πρόσωπό του και δεν διευκρίνισε αν είναι μέλος του τάγματος Αζόφ.





ΠΗΓΗ