Eurokinissi

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ

Την ξεχωριστή θέση που κατέχει η Ελλάδα στις καρδιές των Ευρωπαίων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και υπενθύμισε πως ”η Ευρώπη γεννήθηκε στην Ελλάδα”.

″Η Ελλάδα είναι το λίκνο της σκέψης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος”, επεσήμανε και πρόσθεσε πως η ελευθερία και η δημοκρατία αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος, ”αυτές οι άυλες αξίες πρέπει να καθοδηγούν τη δράση μας”.

Όπως ανέφερε ο κ. Μισέλ, στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, η ελευθερία και η δημοκρατία αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες, δράματα και πολέμους, ενώ υπενθύμισε πως η Ελλάδα πέρασε και μια απότομη δικτατορία.

″Η δικτατορία έπεσε βίαια μόνο από τους Έλληνες. Και οι ίδιοι οι Έλληνες κέρδισαν το δικαίωμά τους να ενταχθούν στην κοινότητα των ελεύθερων και δημοκρατικών λαών της Ευρώπης”.

″Η Ευρώπη δημιουργήθηκε από την Ελλάδα και η Ελλάδα μετασχηματίστηκε από την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς εσάς, όπως και εσείς επιλέξατε να μην υπάρχετε χωρίς την Ευρώπη”, τόνισε.

″Είμαι χαρούμενος και περήφανος που μπορώ να φωνάζω μαζί σας: ”Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία, Ελευθερία”, κατέληξε.

Ντ. Σασόλι: Η ένταξη της Ελλάδας άλλαξε το χαρακτήρα της Ευρώπης

Το 1981 οι ευρωπαϊκές κοινότητες εγκαινίασαν μια νέα εποχή υποδεχόμενες στους κόλπους τους το ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας, την Ελλάδα, η οποία άλλαξε το χαρακτήρα της Ευρώπης, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες.

″Η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχοντας βιώσει την τραγωδία μιας στρατιωτικής δικτατορίας, τις δυσκολίες της μετάβασης στο δημοκρατικό πολίτευμα και τα προβλήματα μιας εύθραυστης οικονομίας”, επεσήμανε.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Σασόλι, ”η Ελλάδα ήταν η πρώτη νεαρή μεταδικτατορική δημοκρατία που εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και, ως εκ τούτου, αποτέλεσε σημείο καμπής για τη νέα πορεία της Ένωσης, θέτοντας τη δημοκρατική διάσταση στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος” και ”προετοίμασε το έδαφος για το γεωπολιτικό, δημοκρατικό και σταθεροποιητικό προσανατολισμό της Ένωσης, ο οποίος εδραιώθηκε με τις διευρύνσεις του 2004 και του 2007″.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη ήταν πάντα εκεί για την Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα ήταν και είναι εδώ για την Ευρώπη

«Σήμερα η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής με αξιοπιστία και ισχύ. Η οικονομία της αναβαθμίζεται διαρκώς, ενώ οι κινήσεις της στη διεθνή σκακιέρα φέρνουν αποτελέσματα: στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και στην ανθρωπιστική συμβολή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως και στις πρωτοβουλίες ειρήνης που αναπτύσσονται στη Μεσόγειο της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

«Αλλά και η πανδημία στάθηκε πεδίο όπου εκδηλώθηκαν οι αρετές των Ελλήνων. Η χώρα αύξησε σημαντικά τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας, ενώ ψηφιοποίησε οριζόντια τις δράσεις του κράτους. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στους πολύ γρήγορους ρυθμούς των εμβολιασμών. Πρόκειται για το απόσταγμα μιας οδυνηρής εμπειρίας, που σήμερα καλούμαστε να μετατρέψουμε σε καθαρό νερό για να αρδευτεί ένα εύφορο αύριο. Γι′ αυτό κι είμαι υπερήφανος, καθώς μαζί με άλλους οκτώ ευρωπαίους ηγέτες πρωτοστατήσαμε -με μια επιστολή που είχαμε στείλει τον Μάρτιο του περασμένου έτους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι το οποίο φάνταζε πριν από 1,5 χρόνο όνειρο απατηλό έγινε πραγματικότητα. Και αυτό θα είναι και ο οδηγός μας τις επόμενες δεκαετίες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης είπε ότι νιώθει περήφανος και για τη συμβολή της Ελλάδας σε δύο ακόμα μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα προς την μετα-Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια, καθώς, όπως είπε, η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ 





ΠΗΓΗ