Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες και το δράμα των προσφύγων, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει και μία σειρά οικονομικών επιπτώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι τώρα το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί κυρίως στην ενεργειακή κρίση, όμως εξίσου σοβαρός είναι ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης. Ήδη ανέδειξε το πρόβλημα ο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του, μετά την Σύνοδο Κορυφής, αναφέρθηκε σε αυτόν τον κίνδυνο

Όπως είπε, θα ήταν τραγωδία, «αν μετά τον covid, μετά από αυτή την κρίση, ακολουθήσει και μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση του χρόνου», ενώ ανέφερε το παράδειγμα της Αιγύπτου ως μία από τις χώρες που μπορεί να επηρεαστούν άμεσα. Και αυτό γιατί η αφρικανική χώρα προμηθεύεται σιτάρι από την Ουκρανία. Μπορεί ο πρωθυπουργός να φάνηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα, όμως είναι δεδομένο ότι όταν ξεσπά μία επισιτιστική κρίση, οι δυσάρεστες εξελίξεις μπορεί να λάβουν τη μορφή ντόμινο.

Για την καλύτερη προετοιμασία της χώρας μπροστά σε αυτό το ανησυχητικό ενδεχόμενο, θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά. Κατά τη διάρκεια της θα συζητηθεί αναλυτικά ο επισιτιστικός εφοδιασμός και η ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να μειωθούν οι κίνδυνοι για την ελληνική αγορά.

Για την ώρα στην Ελλάδα δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε τρόφιμα –όπως διαβεβαιώνουν και εκπρόσωποι φορέων της αγοράς- όμως κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μεγάλη διάρκεια. Έτσι κρίνεται αναγκαίος ένας συντονισμός και για το θέμα της επάρκειας σε προϊόντα αλλά και για την αντιμετώπιση πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας. Επίσης θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι μετά τις αυξήσεις στην ενέργεια θα δούμε περαιτέρω άνοδο και στις τιμές των τροφίμων, καθώς εκτός από την εξάρτηση που έχουν από τα καύσιμα, θα επηρεαστούν και από τις αυξημένες τιμές λιπασμάτων και ζωοτροφών.

Ήδη έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση κάποια έκτακτα μέτρα όπως η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, ενώ και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν βάλει πλαφόν στις αγορές προϊόντων όπως το ηλιέλαιο/σπορέλαιο, τα άλευρα και τη ζάχαρη. Επίσης -σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς- έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι στην αγορά προκειμένου να παταχθούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν αναλυτικά στην κυβερνητική σύσκεψη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση τους πρωτογενούς τομέα αλλά και για τη λειτουργία της αγοράς.





ΠΗΓΗ