Η έγνοια της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες, κυρίως τους πιο αδύναμους, απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ. «Η κυβέρνηση έρχεται κατά καιρούς να προσθέσει στοιχεία και πολιτικές και να εξαντλήσει κάθε γόνιμη ιδέα και κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να ανασάνουν τα νοικοκυριά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «διεκδικούμε, ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο. Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις, αναλύουμε τα δεδομένα, συμμετέχουμε ενεργά στην εξεύρεση νέων λύσεων και δυνατοτήτων. Εργαζόμαστε σκληρά και δεν πρόκειται, σε καμιά φάση, να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις ή να παραδοθούμε σε αυτές».

Παράλληλα μίλησε για την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι χωρίς την αναφορά αυτή στα Συμπεράσματα δεν θα συμφωνούσαμε στην έκδοσή τους», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με τους κινδύνους για την Ελλάδα μίας επισιτιστικής κρίσης, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών», διευκρινίζοντας ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς και σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ασύστολα ψεύδη από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα υποστηρίζει σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του προβλήματος των ανατιμήσεων. «Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη. Για ακραίο και χυδαίο λαϊκισμό», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας τα οποία –σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- η κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας έτσι την αισχροκέρδεια. «Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα αποδεικνύει, για πολλοστή φορά, την αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας των διεθνών κρίσεων. Αποδεικνύει μια νοσηρή προσέγγιση των προβλημάτων. Μια απόπειρα πόλωσης και διχασμού», τόνισε ο κ. Οικονόμου, ενώ τοποθετήθηκε και για τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τάχα Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν εξαιρέσεις για πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια. «Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη και απαιτούν κρατική χρηματοδότηση από τους πολίτες, από τους φορολογούμενους, από τους κρατικούς προϋπολογισμούς», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα νωρίτερα από άλλες χώρες.

Θεσμική ενέργεια συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό η πρόσκληση από τον πρωθυπουργό στον Ζελένσκι

Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε στο μπρίφινγκ ο Γιάννης Οικονόμου ήταν και η πρόσκληση που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Ουκρανίας να μιλήσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Είναι μια ακόμη θεσμική ενέργεια συμπαράστασης προς την Ουκρανία και τον ηρωικό λαό της, ένα λαό που στέκεται με ηρωισμό απέναντι σε μια απρόκλητη εισβολή υπέρτερων δυνάμεων», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «είναι μία ενέργεια με πολλαπλά μηνύματα, μια ενέργεια για την οποία ο ελληνισμός θα είναι περήφανος εσαεί. Απέναντι στη ρωσική εισβολή. Απέναντι στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, δεν χωρούν μισόλογα, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις, δεν χωρούν επιφυλάξεις. Δεν χωρούν για λόγους αξιακούς και εθνικούς. Γιατί οι Ουκρανοί, με τη γενναία αντίστασή τους, κάνουν πολλά για όλους μας. Λαός που κοιτάζει κατάματα τον εχθρό, δίχως φόβο, βαδίζει προς τη νίκη».

Τέλος, μετά από σχετική ερώτηση που δέχθηκε, ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.





ΠΗΓΗ