Reuters Photographer via Reuters

H ολλανδική φρεγάτα Karel Doorman.

Δήλωση προθέσεων (Letter of Intent) για πιθανή πρόσκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό δύο φρεγατών τύπου Μ και 6 ναρκοθηρευτικών υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αντιναύαρχος (εα) Αριστείδης Αλεξόπουλος, με τον Ολλανδό ομόλογό του, αντιναύαρχο Arie Jan de Waard.

Όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΔΑΕΕ, την Τετάρτη ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλες η τακτική συνεδρίαση των διευθυντών εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD) όπου συμμετείχε ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ. Το LoI υπεγράφη στο περιθώριο της σύσκεψης.

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα μετά τις ανακοινώσεις για την απόκτηση 3 σύγχρονων γαλλικών φρεγατών κλάσης FDI για την ενίσχυση του ΠΝ, με option για άλλη μία, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως έχει γίνει γνωστό. βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 κορβετών Gowind (με option για άλλη μία).

Οι ολλανδικές φρεγάτες κλάσης Μ αποτελούν νεότερη και βελτιωμένη έκδοση της κλάσης S (Standard), η οποία αποτελεί εδώ και δεκαετίες τη «ραχοκοκαλιά του στόλου των φρεγατών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Οι εν λόγω φρεγάτες Μ είναι ήδη εκσυγχρονισμένες, και ως εκ τούτου – και λόγω της «οικειότητας» με τις φρεγάτες S- παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.





ΠΗΓΗ