Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε (για άλλη μια φορά) την Παρασκευή πως αρνείται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να «συμμαζευτεί».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah, κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως ηγέτες του ΝΑΤΟ προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν και να διοργανώσουν συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Είπαμε, “λυπόμαστε, μα δεν έχουμε χρόνο για μια τέτοια συνάντηση αυτή τη στιγμή”. Επειδή είναι προφανές ότι στρατιωτικοποιούν τα νησιά» είπε ο Ερντογάν- ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, δεν έθεσε ζήτημα σε βάρος της Ελλάδας κατά τη σύνοδο.

«Ας συμμαζευτεί. Όσο δεν συμμαζεύεται, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη, είπε πως «σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα το οποίο να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος».

«Αυτό νομίζω ότι κάτι λέει, κατά το πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν πραγματικά να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μια επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη και όχι σε μία συμμαχία χωρών που θα πρέπει να σκέφτονται και να αντιλαμβάνονται την ασφάλεια με τον ίδιο τρόπο, όπως είναι το ΝΑΤΟ» πρόσθεσε- ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξει ο διάλογος με την Τουρκία, παρά το «Μητσοτάκης γιοκ»του Ερντογάν, είπε πως «Το “Μητσοτάκης γιοκ” το έχω ξανακούσει στο παρελθόν, το άκουσα μετά τον Έβρο, ειπώθηκε με άλλα λόγια», προσθέτοντας πως «εκτιμώ ότι και πάλι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο στο οποίο να μπορούμε να στηριχτούμε για να λύσουμε τις διαφορές μας».





ΠΗΓΗ