Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στο «Μητσοτάκης γιοκ», στα αποτελέσματα της Συνόδου, στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας αλλά και στο ζήτημα «Turkaegean».

Για τις παραινέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία και την στάση της Άγκυρας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παραινέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία να μην υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Νομίζω, ήταν πολύ σαφές, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο αλλά και στη Συρία. Νομίζω μία ευθεία παραίνεση προς την Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε, δυστυχώς, υποστεί τους τελευταίους μήνες. Ήθελα επίσης να πω ότι σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα το οποίο να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε:

«Αυτό νομίζω ότι κάτι λέει, κατά το πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν πραγματικά να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μια επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη και όχι σε μία συμμαχία χωρών που θα πρέπει να σκέφτονται και να αντιλαμβάνονται την ασφάλεια με τον ίδιο τρόπο, όπως είναι το ΝΑΤΟ».

Για το «Μητσοτάκης γιοκ» και την πιθανότητα επανέναρξης του διαλόγου με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξει ο διάλογος με την Τουρκία, παρά το «Μητσοτάκης γιοκ» που έχει πει ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Το «Μητσοτάκης γιοκ» το έχω ξανακούσει στο παρελθόν, το άκουσα μετά τον Έβρο, ειπώθηκε με άλλα λόγια», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει:

«Συναντηθήκαμε με τον κύριο Ερντογάν. Εκτιμώ ότι και πάλι κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας πολιτισμένα, στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο στο οποίο να μπορούμε να στηριχτούμε για να λύσουμε τις διαφορές μας».

Παράλληλα τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία η προσήλωση όλων των μελών του ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία και ότι δεν υπάρχει καμία κατανόηση, καμία ανοχή για να ανοίξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση που μπορεί ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει την Συμμαχία σε κάποιο άλλο γεωγραφικό μέτωπο.

«Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα, γι’ αυτό εξακολουθώ να εκτιμώ ότι στο πεδίο δεν θα έχουμε κάποια κινητικότητα και δεν θα έχουμε ξανά μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2020», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την αλλαγή στάσης του Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα μπορούσε να μπει σε έναν έντονο διάλογο προσωπικών αντιπαραθέσεων με τον Ερντογάν, όμως δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει. «Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδος σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου το οποίο έχουμε προσδιορίσει, αυτή η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή. Και ταυτόχρονα η χώρα μας θα εξακολουθεί, όποτε έχει την ευκαιρία, να θίγει τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διμερώς στους εταίρους μας οι οποίοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν καλύτερα τι είναι αυτό το οποίο πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην ανατολική Μεσόγειο».

«Η δουλειά της χώρας μας είναι -πρώτα και πάνω απ’ όλα- να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα»

Ερωτηθείς για τον αν τον απασχολεί η πιθανότητα να δώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία την αναβάθμιση των F-16, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η δουλειά της χώρας μας είναι -πρώτα και πάνω απ’ όλα- να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα.

«Δείτε που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα ως προς τις αμυντικές της δυνατότητες σε σχέση με το πού βρισκόταν πριν από τρία χρόνια, ως προς την πολύ γρήγορη προσθήκη των αεροσκαφών Rafale, την αγορά υπερσύγχρονων φρεγατών, την αγορά ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Και αναφέρω ενδεικτικά μόνο κάποια από τα προγράμματα τα οποία δρομολογούνται με ορίζοντα υλοποίησης τη δεκαετία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έχει πάντα την ισχυρότερη δυνατή αποτρεπτική δύναμη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Και θα επαναλάβω επίσης ότι η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μακρά διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί απλά τη θέληση της εκτελεστικής εξουσίας, απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου», συμπλήρωσε ο κ Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση θα αντιδράσει για τον όρο «Turkaegean». Υπάρχουν υπηρεσιακές ευθύνες»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει κυβερνητική αντίδραση για τη χρήση του όρου «Turkaegean» και τόνισε ότι κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

«Προφανώς και θα αντιδράσει νομικά η κυβέρνηση και θα εξαντλήσουμε τα νομικά μας περιθώρια για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε νωρίτερη αντίδραση. Θέλω να είμαι πολύ σαφής: οι ευθύνες εδώ είναι υπηρεσιακές. Κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης, πολύ απλά, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Πιστεύω ότι έχουμε στη διάθεσή μας ένα νομικό οπλοστάσιο για να διορθώσουμε αυτό το οποίο έγινε, το οποίο αφορά την τουριστική εικόνα της χώρας, αφορά το τουριστικό μας προϊόν. Αν και, βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, δεν νομίζω ότι αυτή η καμπάνια είχε και καμία ουσιαστική επιρροή στο πόσο καλά πηγαίνει ο ελληνικός τουρισμός, ειδικά ο τουρισμός στο Αιγαίο, ειδικά ο τουρισμός στα νησιά μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα συγκροτεί τις δικές της συμμαχίες, προβάλλει την ισχύ των επιχειρημάτων της και θέλει τη στήριξη των συμμάχων μας στα εθνικά μας δίκαια, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θέλει ως συνομιλητή την Τουρκία. Επίσης, μιλώντας για τα F-35 ανέφερε: «Έχουμε πει ότι πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F-35, με πιθανή option να αποκτήσουμε και μια δεύτερη. Μέρος της διαδικασίας αυτής είναι και η αποστολή του Letter of Request, πράγμα το οποίο έγινε τις τελευταίες ημέρες. Είναι η αρχή -θέλω να το τονίσω- μιας μακράς διαδικασίας καθώς δεν εκτιμούμε ότι μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν από το 2027 ή 2028».

Για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης και το ρόλο της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου οι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο μίας επισιτιστικής κρίσης τεραστίων διαστάσεων. «Και η Ελλάδα, για ακόμα μια φορά, προσφέρεται να βοηθήσει και να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου το σιτάρι το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία, πρωτίστως στην Οδησσό, να φύγει από την Ουκρανία και να καταλήξει τελικά στις χώρες που σήμερα το χρειάζονται. Η Ελλάδα έχει έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Σύνοδος Κορυφής ήταν πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς υιοθετήθηκε το καινούριο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας ενόψει των προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει την επόμενη δεκαετία.

«Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας σε αυτή τη συγκυρία είναι η Ρωσία και γι’ αυτό και προχωρούμε, ως Συμμαχία, σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα προσέθεσε ότι η Σύνοδος ήταν σημαντική γιατί εγκρίθηκε και η διεύρυνση της με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ενώ αναφέρθηκε και στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας.

«Δεν νομίζω ότι θα προσέφερε όφελος η Τουρκία στη Συμμαχία, αλλά και στη θέση της Τουρκίας στη Συμμαχία, εάν επέμενε πέραν αυτής της Συνόδου Κορυφής στο veto το οποίο είχε βάλει. Ξεπεράστηκε το veto. Όπως σας είπα ξεπεράστηκε τελικά πολύ γρήγορα. Θεωρώ ότι ξεπεράστηκε αρκετά ανώδυνα, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι μια θετική εξέλιξη συνολικά για τη Συμμαχία», τόνισε ο πρωθυπουργός.





ΠΗΓΗ