Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε κατά τη διάρκεια του πρώτου μπρίφινγκ της νέας χρονιάς, ότι η κυβέρνηση θέλει να γίνει κανονικά το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10/1. Όπως είπε, το μεσημέρι συνεδριάζει για το θέμα η Επιτροπή η οποία θα κάνει και την εισήγηση της και το απόγευμα αναμένονται ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας και την Υπουργό Παιδείας. Δεδομένη πάντως θα πρέπει να θεωρείται η αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύσει σήμερα για τη λειτουργία των σχολείων, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι το άνοιγμα τους είναι αναγκαίο για εκπαιδευτικούς και ψυχολογικούς λόγους, προσθέτοντας «με όποιο πρωτόκολλο κριθεί αναγκαίο». Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξημένο testing σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, ενώ μπορεί να αλλάξει και το ποσοστό κρουσμάτων με το οποίο θα κλείνει για ένα διάστημα κάποιο σχολείο. «Θα περιγράφεται ένα πρωτόκολλο που θα διασφαλίζει την υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Παροτρύνοντας τους πολίτες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα και εστιάζοντας στην επέκταση των εμβολιασμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να ληφθούν στο άμεσο μέλλον και άλλα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης της Όμικρον, η οποία είναι πλέον και στη χώρα μας η κυρίαρχη μετάλλαξη. Ειδικότερα για το θέμα των εμβολιασμών, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.485.000 πολίτες, δηλαδή το 71,3% του γενικού πληθυσμού και το 81,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ποσοστά που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο φέρνουν τη χώρα πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. «Στο μεταξύ, η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορεί το Εθνικό μας Σύστημα  Υγείας να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται -παρά την  αυξημένη πίεση που δέχεται- και που κυρίως προέρχεται αυτή την ώρα ακόμη από τη μετάλλαξη «Δ». Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές, για να παραχωρήσουν κλίνες, αλλά και προσωπικό, ώστε να  παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα στους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για το θέμα των ανατιμήσεων και των μέτρων που μελετά η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και απάντησε ότι πολύ σύντομα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, ενώ ξεκίνησε το μπρίφινγκ με έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου κατά το 2021.





ΠΗΓΗ