Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και πως δεν υπάρχει λόγος να προστίθενται προβλήματα και εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν γεύμα που διήρκεσε δύο ώρες στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, με τις δύο πλευρές να επαναλαμβάνουν τις πάγιες θέσεις τους σε θέματα διμερών σχέσεων, αν και χωρίς την οξύτητα και την ένταση του τελευταίου διαστήματος- ενώ, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνήθηκε να γίνει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και του ότι είναι προς όφελος όλων να υπάρξει σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν σύμμαχοι που βρίσκονται απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως προς τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υπάρξει εφ εξής καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου σε όλα τα επίπεδα, ενώ, όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στην πραγματοποίηση τον επόμενο μήνα των ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης)– και εφόσον ευοδώσουν οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το προσεχές Φθινόπωρο στην χώρα μας το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, στη Θεσσαλονίκη.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν, όπως αναφέρθηκε, έδωσαν έμφαση στη θετική ατζέντα και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και της συνεργασίας ως προς τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία – με τον Τούρκο πρόεδρο μάλιστα να λέει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της Άγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως θεμέλιο για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

H Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών από πλευράς της ανακοίνωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησαν την Κυριακή να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να επικεντρωθούν στη θετική ατζέντα. Συζητήθηκαν επίσης, όπως αναφέρεται, και πολλές περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων γεωπολιτικών ζητημάτων και των επιπτώσεων της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία- ενώ τονίστηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, η οποία αλλάζει με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες, συμπληρώνεται, συμφώνησαν επίσης να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών, ενώ επίσης συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του όγκου του διμερούς εμπορίου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι πιστεύει στην πρόοδο σε θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο Πέλαγος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παράτυπη μετανάστευση, προσθέτοντας πως τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με τίμιο και ειλικρινή διάλογο και έτσι οι δύο γειτονικές χώρες θα πρέπει να διατηρούν πάντα τον διάλογο και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Anadolu





ΠΗΓΗ