Στο μείζον πρόβλημα των ανατιμήσεων εστίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ. «Ζούμε τη μεγαλύτερη δοκιμασία μετά τον Β’ΠΠ», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο κύμα ακρίβειας, το οποίο ενισχύεται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στις εταιρείες ενέργειας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, αφού βέβαια προηγηθούν οι σχετικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση, καθώς απαιτείται χρόνος για να προσδιοριστούν τα όποια υπερκέρδη.

Μιλώντας πάντα για το θέμα της ακρίβειας και κυρίως για την ενεργειακή κρίση, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά και να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, πέρα από τα μέτρα που λαμβάνουν ξεχωριστά τα κράτη-μέλη. Αυτή τη θέση θα υποστηρίξει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής, σήμερα και αύριο.

Κυβερνητική σύσκεψη τη Δευτέρα για το θέμα των αποθεμάτων

Επίσης ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων μίας σειράς προϊόντων που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η μη υποβολή της δήλωσης μπορεί να επισύρει σημαντικά πρόστιμα ενώ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς, με θέμα τα αποθέματα προϊόντων που υπάρχουν και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η αγορά. Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των ελέγχων που γίνονται για να παταχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

«Επίθεση» Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ

Για άλλη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή της έντονης κριτικής του Γιάννη Οικονόμου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το γεγονός ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι και σε αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανεμούριο. Ο κ. Τσίπρας για μία ακόμα φορά φάνηκε συνεπής στην ασυνέπειά του», τόνισε ο κ. Οικονόμου ενώ πρόσθεσε: «Η στάση αυτή είναι πολύ κατώτερη της κρισιμότητας των περιστάσεων. Για εμάς αντίπαλος δεν είναι ο κ. Τσίπρας, αλλά η ακρίβεια».





ΠΗΓΗ