Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκίνησε την ενημέρωση του στους πολιτικούς συντάκτες από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων τονίζοντας ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των υποδομών ιδιωτικών και δημόσιων, η προστασία δηλαδή της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να ειδοποιεί άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα, να αποφύγουν υπόγειους και ισόγειους χώρους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως είπε, θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του 112, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στις κρίσιμες στιγμές. Ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου, θα σταλούν προειδοποιητικά μηνύματα σε κατοίκους σε συγκεκριμένες περιοχές ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

«Από χθες το βράδυ λειτουργούν  Ενιαία Επιχειρησιακά Κέντρα στις περιοχές όπου υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, έτσι ώστε να συντονίζονται πλήρως όλοι οι φορείς», συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Υπογράφεται η 5ετής επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Μιλώντας για την Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Η.Π.Α. η οποία υπογράφεται σε λίγες ώρες (16:30 ώρα Ελλάδος), ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι αναβαθμίζει περαιτέρω τη χώρα μας γεωστρατηγικά και πολιτικά. «Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και εμπεδώνει διεθνώς το ρόλο της ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ως ασφαλούς επενδυτικού προορισμού. Αποκτά μεγαλύτερη σημασία τώρα η δέσμευση των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, που γίνεται σε μια περίοδο αναπροσαρμογής των προτεραιοτήτων και μετατόπισης του ενδιαφέροντός τους από την Ευρώπη» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου ενώ συμπλήρωσε ότι « η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος  στην περιοχή. Η ανανέωση, σε συνδυασμό με το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια με το νομοσχέδιο East Med Act και το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία, προσφέρουν ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα».





ΠΗΓΗ