Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχει λάβει η ΕΕ κατά τη Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Έχουμε επιβάλει μία εκτενέστατη δέσμη κυρώσεων, σε σύγκριση με οτιδήποτε έχουμε κάνει στο παρελθόν. Και αυτές οι κυρώσεις έχουν σημαντικές συνέπειες. Θα δούμε τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται, ίσως κατά 10%. Όλα τα κέρδη που έχει αποκομίσει η Ρωσία την τελευταία δεκαετία θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσα σε ένα χρόνο. Πρόκειται λοιπόν για πολύ σημαντικές κυρώσεις», ανέφερε συγκεκριμένα, σημειώνοντας όμως σχετικά με τις κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας, ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία».

Σε επισήμανση του δημοσιογράφου του CNN, Νικ Ρόμπερτσον, ότι Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει να περιμένουν ότι θα καταβάλουν κάποιο οικονομικό τίμημα από την επιβολή των κυρώσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι ήδη πληρώνουμε τίμημα. Πιστεύω ότι, σίγουρα, όλοι πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών μας. Αντιμετωπίζουμε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα του πολέμου και το ενεργειακό κόστος πραγματικά μας πλήττει. Πλήττει τους πολίτες μας. Όμως, στο τέλος της ημέρας, μολονότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ουκρανία έχουμε επίσης την υποχρέωση να στηρίξουμε τους πολίτες μας ώστε να μην επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη από αυτά που μπορούν να αντέξουν».

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις του Τζο Μπάιντεν και στο αν μπορεί να αντέξει η Ευρώπη το επίπεδο των επιπτώσεων που ζητούν οι ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε πολύ μικρότερο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο συγκριτικά με την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επίσης, η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης δεν αποτελεί βεβαίως μόνο ένα κλιματικό ζήτημα πλέον, αλλά και ένα γεωπολιτικό ζήτημα».

″Οι αριθμοί των προσφύγων θα είναι πάρα πολύ μεγάλοι”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία, ανέφερε ότι η χώρα μας έχει προσφέρει όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια, ενώ εστίασε και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα γιατί ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί πολύ. «Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε περίπου 15.000 Ουκρανούς. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα, αλλά, είμαστε μια χώρα που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή προσφυγικής κρίσης στο παρελθόν. Επομένως, είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Θα χρειαστεί -αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε στην Ευρώπη- όλοι να κάνουμε περισσότερα, γιατί οι αριθμοί των προσφύγων θα είναι πάρα πολύ μεγάλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ατμόσφαιρα που επικράτησε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Θα έλεγα ότι όντως η ατμόσφαιρα ήταν σκοτεινή. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Πιστεύω ότι όλοι μας, όταν εκλεγήκαμε στην εξουσία, ουδέποτε διανοηθήκαμε ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ήταν εντελώς αδιανόητο. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει».





ΠΗΓΗ