Στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων συναντήσεων τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και τη διάρκεια της ενημέρωσης ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που πλήττει την ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Κ. Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε πρωτίστως τους πιο αδύναμους

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, δυστυχώς, συνεχίζεται αμείωτος και φυσικά οι πιέσεις που ασκούνται στην παγκόσμια οικονομία από τις πληθωριστικές τάσεις δεν δείχνουν προς το παρόν κάποια σημάδια ύφεσης. Γι’ αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μία φορά ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, πρωτίστως τους πιο αδύνατους συμπολίτες μας, με ένα πλέγμα μέτρων και παρεμβάσεων, ώστε να μετριάσουμε -γιατί δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν είναι σε θέση πλήρως να εξουδετερώσει- τις επιπτώσεις από αυτό το πρωτοφανές κύμα εισαγόμενης ακρίβειας», διαβεβαίωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κ. Σακελλαροπούλου: Έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες

Στην στήριξη από την Πολιτεία την οποία περιμένουν οι πολίτες αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι έρχονται δύσκολοι μήνες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων: «Οι Έλληνες πολίτες βγαίνουν δυστυχώς ήδη πολύ βεβαρημένοι από μια πολυετή οικονομική κρίση και αυτή την περίοδο, μαζί βέβαια και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, βλέπουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό να πιέζεται και τις τιμές βασικών για κάθε οικογένεια αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, τα καύσιμα, να αυξάνονται καθημερινά και περιμένουν στήριξη από την Πολιτεία.

Μας περιμένουν δύσκολοι μήνες, έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες και η ευχή όλων μας είναι να αντιμετωπιστεί και αυτή η κρίση το συντομότερο δυνατόν. Η καλοκαιρινή περίοδος που έρχεται και η αναμενόμενη ώθηση στην οικονομία λόγω του τουρισμού ελπίζω ότι θα συμβάλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση».

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική η παρέμβαση για την Παιδεία – Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την ΠτΔ, για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή όπου του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου της τριετίας και ειδικά της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει και εστίασε στις αλλαγές που έρχονται στο χώρο της Παιδείας και στο σχέδιο νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. «Μέχρι τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, στα τέλη Ιουλίου, έχουμε μια σειρά ακόμη από σημαντικά νομοθετήματα, νομοσχέδια που θα έρθουν προς συζήτηση για να γίνουν νόμοι του κράτους.

Επισημαίνω ειδικά δύο, τα οποία είμαι σίγουρος ότι σας ενδιαφέρουν κι εσάς πάρα πολύ. Σημαντικότατη παρέμβαση στην τριτοβάθμια παιδεία με έναν νόμο, ο οποίος πραγματικά θεωρώ ότι είναι ορόσημο για τα πανεπιστήμιά μας, για τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την πραγματική τους ανεξαρτησία», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός για τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας ενώ συμπλήρωσε την ενημέρωση για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου στο θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Είναι ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία και νομίζω ότι θα δώσουμε πραγματικές λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν πολλές γυναίκες. Αρκεί να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, αν μια γυναίκα χωρίσει εξακολουθεί να χρειάζεται τη συναίνεση του τέως συζύγου της για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα δικά της μη γονιμοποιημένα ωάρια. Αυτές είναι στρεβλώσεις που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν και θα αντιμετωπιστούν με αυτό το σχέδιο νόμου που νομίζω ότι θα αποτελέσει μια τομή στο κρίσιμο αυτό ζήτημα», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν προσφέρει πολλά στη χώρα και νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθούν και να ενδυναμωθούν, ώστε να μπορέσουν να εξοπλίζουν με τα κατάλληλα εφόδια και δεξιότητες τους αποφοίτους τους. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ανταγωνιστικά πανεπιστήμια, τα οποία είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσουν κινητήρια δύναμη έρευνας, εξέλιξης και πρωτοπορίας», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ για το θέμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς και για άλλες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν ο τόπος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «νομίζω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να τις δεχθεί και είναι σημαντικό να επιχειρηθούν στο επόμενο διάστημα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, με τον οποίο συζήτησαν και για τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας. «Πολλές βαλκανικές χώρες, μέσα σ΄ αυτές εντάσσεται και η Ρουμανία, διαπιστώνουν ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, ως πύλη εισόδου φυσικού αερίου, αποδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμος, σε μια προσπάθεια που κάνουν όλες οι χώρες να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αυτό ήταν ένα από τα αντικείμενα των συζητήσεών μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.





ΠΗΓΗ