Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν το βασικό θέμα συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που αποφάσισε κυρώσεις για τη Ρωσία, αναφέρθηκε στις συνέπειες της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εστιάζοντας στο ενεργειακό. «Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, εξού και χαίρομαι που η πρότασή μου να επεξεργαστεί και να καταθέσει άμεσα η Επιτροπή προτάσεις για το πώς μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να στηρίξουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις έγινε αποδεκτή. Αναμένουμε να συζητήσουμε αυτές τις προτάσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε ότι δικαιώθηκαν οι ευρωπαίοι ηγέτες –μεταξύ των οποίων και ο ίδιος- που μιλούσαν επιτακτικά για την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. «Η ανάγκη η Ευρώπη η ίδια να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και τα κράτη μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα, αποτελεί πια μια αδήριτη πραγματικότητα και θα αποτελέσει και ευρωπαϊκή προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε ενότητα και ομοψυχία, λαμβάνοντας χθες αποφάσεις για πολύ σημαντικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν πολύ ουσιαστικά την ρωσική οικονομία», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη της απόλυτης εγρήγορσης για πιθανές εκστρατείες παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεις. «Το τίμημα να προστατεύουμε την ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να επιτρέπουμε τέτοια παρείσφρηση στον ίδιο τον δημοκρατικό διάλογο των χωρών μας», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κ. Μητσοτάκης: Ζητώ από τους Έλληνες και από τα κόμματα ενότητα, ψυχραιμία, σύνεση και αυτοπεποίηθηση

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας, ειδικά στην Μαριούπολη, και σε περίπτωση που υπάρξουν Έλληνες, οι οποίοι θέλουν να φύγουν, θα τους υποδεχθούμε με ανοιχτές αγκάλες, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να στηρίξουμε και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες θα δεχθούν έντονες προσφυγικές ροές».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κρίση αυτή αναδεικνύει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την ανάγκη υπεράσπισης ενός διεθνούς συστήματος κανόνων, το οποίο στον πυρήνα του θα έχει το απαραβίαστο των συνόρων και το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι την Τρίτη θα ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό. «Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει απόλυτη εθνική ομοψυχία για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη πρόκληση, διότι δεν είναι πραγματικά ώρα, σε μια τόσο κρίσιμη, παγκόσμια γεωπολιτική συγκυρία, να αφήσουμε τα όποια μικροπολιτικά συμφέροντα ή επιδιώξεις να κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο. Ζητώ από όλους τους Έλληνες και από όλα τα πολιτικά κόμματα ενότητα, ψυχραιμία, σύνεση, αλλά και αυτοπεποίθηση», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Είναι σημαντικό να έχει μία ενιαία φωνή η Ευρώπη

Για την ανάγκη υπεράσπισης αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα, έκανε λόγο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Νομίζω λοιπόν ότι το διακύβευμα αυτή την ώρα είναι συνολικά το σύστημα αξιών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μιας χώρας της Ευρώπης που πίστευε στις αξίες αυτές. Ενδεχομένως αυτό υποκρύπτεται στην σύγκρουση που έχουμε. Και για αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη, όπως προς το παρόν δείχνει να είναι, μπροστά στις δυσκολίες των κυρώσεων. Είναι πολύ σημαντικό να έχει μια ενιαία φωνή η Ευρώπη, είναι αδυναμία της πράγματι ότι δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική, αυτό που τονίσατε για την στρατηγική αυτονομία είναι πολύ χρήσιμο να το δούμε», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σχετικά με την πιθανότητα προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να στηριχθούν, όπως και τα κράτη μέλη που θα τους δεχτούν. Και τα κράτη μέλη θα έλεγα επίσης ότι θα πρέπει να αφήσουν – και εκεί εντείνονται οι προσπάθειες όλων μας – τα επιμέρους οικονομικά τους συμφέροντα μπροστά στην ανάγκη να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτό θεωρώ το πιο κρίσιμο αυτή την ώρα».





ΠΗΓΗ