«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι διαφορετική φέτος αφού την πυρπολεί η φωτιά του πολέμου», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, συνδέοντας άμεσα τον εορτασμό της ημέρας με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ημέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες για τη θεμελίωση των δικαιωμάτων των γυναικών, το μυαλό του βρίσκεται στη Γυναίκα της Ουκρανίας. «Εκείνης που έμεινε στην πατρίδα της για να την υπερασπιστεί από τη ρωσική εισβολή αλλά και για εκατοντάδες χιλιάδες άλλες γυναίκες που μαζί με τα παιδιά τους πήραν το δρόμο της προσφυγιάς». Μίλησε όμως και για τη Ρωσίδα μάνα που δεν θα ξαναδεί το γιό της που «έπεσε» στο πεδίο ενός άδικου και χρείαστου πολέμου «που χτυπά πρώτα τους πιο αδύναμους για αυτό και πρέπει να σταματήσει αμέσως».

«Ο αγώνας κατά του κατακτητικού αυταρχισμού, γίνεται αυτόματα αγώνας για την ισότητα των δύο φύλων και την προστασία των πιο ευάλωτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε ότι πρέπει «κάθε γυναίκα πάνω στη Γη να βρει το ρόλο που της αξίζει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση των ανισοτήτων: «Έχουν ήδη γεφυρωθεί νομοθετικά οι ανισότητες στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών ενώ οι γυναίκες θωρακίζονται από κάθε διάκριση στους χώρους εργασίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ εστίασε στην έμφυλη βία, στις γυναικοκτονίες που αυξήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο και στη χώρα μας αλλά και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπως την αυστηροποίηση των ποινών, για την πάταξη του φαινομένου ενώ ανακοίνωσε τη λειτουργία εφαρμογής που με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της μία γυναίκα θα μπορεί να καλεί σε βοήθεια.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η κατάρα της έμφυλης βίας απαιτεί καταστολή αλλά και πρόληψη» ενώ μίλησε και για την πολιτική της κυβέρνησης να στηρίξει προγράμματα, όπως το «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος περίπου 1,3 εκατ. γυναικών ηλικία 50-69 ετών θα μπορούν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων υπάρχει και για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

«Η ανοιχτή Δημοκρατία δεν υπάρχει αν δεν είναι σε θέση να διευρύνει τα δικαιώματα των πολιτών της. Όπως λοιπόν δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ισότητα, δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς γυναίκες οικονομικά ανεξάρτητες και κοινωνικά αυτόφωτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με αφορμή όμως την Ημέρα της γυναίκας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην στάση της Ελλάδας στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή: «Σε έναν κόσμο που απειλείται να αλλάξει με τη βία, η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει τις ευθύνες της λαμβάνοντας θέση στην πλευρά της ειρήνης, της σταθερότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Το ίδιο σταθερή παραμένει η θέση της με την πλευρά της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει κάθε μέρα ως Ημέρα της γυναίκας».





ΠΗΓΗ