Οι Ευρωπαίοι προμηθεύονται εξοπλισμό επιβίωσης, όπως υπνόσακους και φουρνάκια για κάμπινγκ, καθώς και κονσέρβες και αποξηραμένα τρόφιμα, εν μέρει για να δώσουν στους πρόσφυγες που φτάνουν από την Ουκρανία και επίσης λόγω των φόβων για διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα ή και εξάπλωση των συγκρούσεων.

Οι πωλήσεις προϊόντων όπως πλαστικά κουτιά, εξοπλισμός κατασκήνωσης, μπαταρίες, φακοί και ηλιακοί φορτιστές κινητών τηλεφώνων έχουν αυξηθεί – έως και εξαπλασιάστηκαν – τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη αλυσίδα καταστημάτων υλικού Clas Ohlsson.

«Η μεγαλύτερη αύξηση είναι για προϊόντα που συνιστώνται να υπάρχουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, για παράδειγμα ραδιόφωνα», λέει εκπρόσωπος της εταιρείας.

KONTROLAB via Getty Images

Οι πωλήσεις γάλακτος σε σκόνη, ζυμαρικών, δημητριακών και κονσερβοποιημένων τροφίμων αυξήθηκαν έως και 20% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τη εταιρεία λιανικής Ica Gruppen.

Οι καταναλωτές προμηθεύονται αποθέματα για τον εαυτό τους, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αγοράζουν επίσης προϊόντα για να τα στείλουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον διευθυντή αγορών της σουηδικής εταιρείας, Αντρέας Σμπροντίγκλιγκα.

Στην Ολλανδία, ο προμηθευτής ειδών εξωτερικού χώρου Dumpstore Amsterdam, έχει δει κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεών του έντονο εμπόριο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

«Οταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι άνθρωποι αγόραζαν κουβέρτες έκτακτης ανάγκης, σιτηρέσια έκτακτης ανάγκης, ραδιόφωνα και σόμπες. Την περασμένη εβδομάδα, οι άνθρωποι νοίκιασαν οχήματα και επρόκειτο να οδηγήσουν στην Ουκρανία για να τα μοιράσουν εκεί», σύμφωνα με την εταιρεία.

KONTROLAB via Getty Images

Εξάλλου, η αναφορά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η πυρηνική αποτρεπτική δύναμη της Μόσχας έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού ώθησε τους πολίτες στην Κεντρική Ευρώπη να σπεύσουν να αγοράσουν ιώδιο, το οποίο πιστεύουν ότι μπορεί να τους προστατεύσει από την ακτινοβολία.

Στην Πολωνία, η οποία έχει δεχθεί περισσότερους από τους μισούς των 3 εκατομμυρίων Ουκρανών προσφύγων ως τώρα, η αλυσίδα καταστημάτων Zabka σημείωσε υψηλότερες πωλήσεις σε κονσερβοποιημένα προϊόντα, ρύζι, πλιγούρι και εμφιαλωμένο νερό σε ορισμένες περιοχές, λόγω της συγκέντρωσης βασικών αγαθών για τους πρόσφυγες.

Προϊόντα υγιεινής όπως υγρά μαντηλάκια, τζελ, σαπούνια και οδοντόκρεμες κάνουν επίσης από τα ράφια στην Πολωνία, σύμφωνα με την αλυσίδα φαρμακείων Rossmann.

Στη Γερμανία, όπου έχουν καταφύγει μέχρι στιγμής 175.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι πωλήσεις προϊόντων κατασκήνωσης, όπως υπνόσακοι και υποστρώματα έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην αθλητική αλυσίδα Decathlon.

Προσωρινό πλαφόν στις πωλήσεις λαδιού και αλευριού

Ο γερμανικός χονδρέμπορος Metro έχει θέσει προσωρινά ανώτατο όριο στην ποσότητα που μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές για ορισμένα προϊόντα, όπως μαγειρικά λάδια και αλεύρι, αλλά είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για να υπάρξει «στοκάρισμα» από τους πολίτες, προσθέτοντας ότι νέες προμήθειες είναι καθ′ οδόν.

«Παρατηρούμε αυτήν τη στιγμή υψηλή ζήτηση από τους πελάτες μας για διάφορα τρόφιμα μακράς διαρκείας», είπε ένας εκπρόσωπος.

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός και εξαγωγέας δημητριακών και φυτικών ελαίων, αλλά αξιωματούχοι και αγρότες αναμένουν μείωση της συγκομιδής και των εξαγωγών το 2022 λόγω του πολέμου.

Η γερμανική εμπορική ένωση BGA προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει συμφόρηση στο εμπόριο τροφίμων, καθώς και να απειλήσει τις προμήθειες χαρτιού υγείας, ρολού κουζίνας και χημικών καθαριστικών.

KONTROLAB via Getty Images

Τα προβλήματα μεταφοράς αγαθών επιδεινώθηκαν, επίσης, από το υψηλότερο κόστος καυσίμων και την έλλειψη Ουκρανών οδηγών φορτηγών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι έμποροι λιανικής έχουν ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από τότε που τα lockdown λόγω COVID-19 προκάλεσαν αγορές πανικού το 2020.

«Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος για πανικό» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας των Καταναλωτών της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Μαργκαρίτοφ.

Η ολλανδική εταιρεία λιανικής Ahold Delhaize σημείωσε υψηλότερες πωλήσεις στα καταστήματά της στην Τσεχία λόγω δωρεών για πρόσφυγες, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Η αλυσίδα εφοδιασμού μας στην Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή σε αυτό το σημείο και έχουμε αρκετά προϊόντα για τους πελάτες μας σε απόθεμα και στους προμηθευτές μας», υπογράμμισε η εταιρεία.





ΠΗΓΗ