Eurokinissi

Kyriakos Mitsotakis

Σταθερή στην απόφασή της να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία παραμένει η κυβέρνηση, συνεκτιμώντας τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων για ήπια εξέλιξη της πανδημίας μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, δεδομένου ότι τα κρούσματα αυξάνονται μεν σε εντυπωσιακό βαθμό, ωστόσο οι νοσούντες δεν αντιμετωπίζουν βαριά συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα, δεν έχει αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας – πέρα από τα κρούσματα που κρατούν στο σπίτι σημαντικό αριθμό γιατρών και νοσηλευτών – ενώ ανάλογη εικόνα διαπιστώνεται και σε σχέση με τα θύματα του κορονοϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται στο άνοιγμα των σχολείων, στους εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους και στα οφέλη που θα έχουν κοινωνια και μαθητές, τονίζοντας ότι τα σχολεία είναι ασφαλή και ότι μπορούν να γίνουν προάγγελος της ανοιχτής κοινωνίας.

 

Η ανάρτηση Μητσοτάκη

 

Οικονόμου: Ανοιχτά και στην Ευρώπη τα σχολεία

Νωρίτερα, για το ίδιο θέμα είχε τοποθετηθεί στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου. Όπως εξήγησε, το άνοιγμα των σχολείων είναι κάτι που έχουν ήδη προκρίνει πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενώ αναφερόμενος στα 15.547 κρούσματα που βρέθηκαν μετά τη διενέργεια των self test πριν μπουν οι μαθητές στις τάξεις, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι αυτοί οι διαγνωστικοί έλεγχοι ουσιαστικά προφυλάσσουν και την κοινωνία καθώς σε περίπτωση μη εντοπισμού των κρουσμάτων θα υπήρχε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα. «Τα πρόσωπα αυτά τα οποία είχαν βρεθεί θετικά, θα κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς της νόσου και ενδεχομένως θα προκαλούσαν 10πλάσιο αριθμό κρουσμάτων.  Άρα κάθε κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού των self test είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του ιού. Και να σημειωθεί ότι θα γίνουν και σήμερα τεστ για την πρόσβαση των παιδιών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία αύριο και θα διενεργηθεί ένα ακόμη επιπλέον τεστ αυτή την εβδομάδα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα σημείωσε ότι μέχρι χθες έγινε έλεγχος σε 1,6 εκατ ανθρώπων, «ο μεγαλύτερος έλεγχος πληθυσμού από αυτούς που έχει γίνει μέχρι τώρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, ενώ δεν απέκλεισε να σημειωθούν κάποιες αρρυθμίες στην εκπαιδευτική διαδικασία και ανακοίνωσε ότι για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες, η κυβέρνηση προχώρησε σε προσλήψεις 850 εκπαιδευτικών. Η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων εμφανιστούν στη λειτουργία των σχολείων, θα γίνει με:

 -Αναδιάταξη δυνάμεων

-Νέες προσλήψεις

-Δυνατότητα τηλεκπαίδευσης σε τμήματα που μπορεί να κλείσουν προσωρινά λόγω αυξημένων κρουσμάτων

 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι καθοριστικής σημασίας η διενέργεια μαζικότατων διαγνωστικών ελέγχων και όπως ανέφερε μέχρι τώρα έχουν διατεθεί περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δωρεάν test.

«Ο ΕΟΔΥ έχει  πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα  εντελώς δωρεάν πάνω από 9.000.000 διαγνωστικά rapid και PCR test, πέρα από εκείνα που έχουν γίνει σε δομές του Ε.Σ.Υ. και φυσικά η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα,  από τον Απρίλιο έως το τέλος του  2021 δόθηκαν δωρεάν περισσότερα από 86.400.000 self test σε πάνω από  7.660.000 συμπολίτες μας» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη δυσκολία κάποιων πολιτών να προμηθευτούν έγκαιρα τα self test των παιδιών πριν πάνε σήμερα στο σχολείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα αποθέματος αλλά τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, σχετίζονταν με τη διανομή του υλικού στα φαρμακεία.

 

Ενίσχυση στο ΕΣΥ

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε επίσης ότι παρά τη ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης «O» οι νοσήσεις -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία – πιέζουν το Σύστημα Υγείας, έως τώρα κυρίως  σε απλές κλίνες νοσηλείας. Από τις εισαγωγές, όμως, που γίνονται καθημερινά στα νοσοκομεία  για κορονοϊό, ένα ποσοστό εξακολουθεί να αφορά περιπτώσεις «Δέλτα», με βαρύτερη νόσηση, γεγονός που συντηρεί την πίεση στις Μ.Ε.Θ..

Η κυβέρνηση, με αυτά τα δεδομένα, προχωρά σε νέες επιμέρους ρυθμίσεις ύστερα από συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρποσωπος, οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αθήνα  διαθέτουν στο Ε.Σ.Υ. από το 10% έως το 15% των απλών κλινών τους για νοσηλείες Covid. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται επιπλέον 300-400 κλίνες Covid,  πέρα από τις 300  που έχουν ήδη διατεθεί στην Αθήνα.

-Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα λειτουργεί πλέον μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει.

-Στα απλά περιστατικά θα υπάρξει συνδρομή και από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

-Οι  μικρότερες ιδιωτικές Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, θα ενισχύσουν -ύστερα από συνεννόηση που έγινε με το Υπουργείο Υγείας- το Ε.Σ.Υ. με το προσωπικό τους, για να καλύπτονται κενά που παρουσιάζονται εξαιτίας της νόσησης  νοσηλευτικού προσωπικού.

-Από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ξεκινάει και η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών στις ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής στις Περιφέρειες Θράκης, Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Την Τετάρτη 12/1 συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών για να αναλύσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τα αποτελέσματα που έχουν τα μέτρα στη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς και αναμένεται να προχωρήσει σε νέες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, σχετικά και με τη χρονική διάρκεια των υφιστάμενων περιορισμών και με την πιθανότητα να υπάρξουν νέα μέτρα. Ήδη συζητείται έντονα η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 50 ετών.

 





ΠΗΓΗ